2023-05-08 06:00Pressmeddelande

Länsstyrelsen genstämmer Ebbamåla bruk

Länsstyrelsen_Blekinge_Vapen_RGB_Färg.png

Länsstyrelsen Blekinge har lämnat in en genstämning mot Ebbamåla bruk. Entreprenören som tidigare i år stämde länsstyrelsen har felaktigt tagit emot utbetalda belopp som ska betalas tillbaka. Totalt rör det sig om 525 455 kronor.

- Vid en kontroll upptäckte vi att Ebbamåla bruk har tagit emot felaktigt utbetalda belopp. Entreprenören har ställt ut felaktiga kreditfakturor som vårt ekonomisystem har hanterat som debetfakturor och därmed har de tagit emot en halv miljon för mycket i ersättning, säger Margaretha Lewenhagen, chefsjurist på Länsstyrelsen Blekinge.

Ebbamåla bruk har sedan tidigare stämt länsstyrelsen för påstådda obetalda fordringar. Samtliga punkter i stämningsansökan har bestridits.

Efter Ebbamåla bruks stämning har länsstyrelsen begärt återbetalning av det aktuella beloppet. Det har Ebbamåla tillbakavisat. Myndigheten yrkar därför att tingsrätten ska förplikta Ebbamåla att betala tillbaka beloppet.

- Nu ska den juridiska processen ha sin gång. Vi kommer därför inte uttala oss ytterligare. Vår uppfattning finns att läsa i svaromålet och genstämningen, säger chefsjurist Margaretha Lewenhagen.

Det är Blekinge tingsrätt som avgör målet.


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.


Kontaktpersoner

Elisabeth Petersson
Kommunikationschef
Elisabeth Petersson