2018-02-20 16:00Pressmeddelande

Landstinget Blekinge tar hållbarhetskliv genom att destruera lustgas

Blekingesjukhuset i Karlskrona har beviljats drygt 1,6 miljoner kronor genom det statliga investeringsstödet Klimatklivet för att bygga en lustgasdestruktionsanläggning. Genom denna satsning minskar Landstinget sina växthusgasutsläpp rejält.

- Lustgas är en mycket kraftig klimatgas, 1 kg lustgas motsvarar 298 kg koldioxid. Därför är det viktigt att minska utsläppen av lustgas, säger Samuel Karlström, klimat- och energisamordnare på Länsstyrelsen Blekinge.

- Detta är ett väldigt viktigt projekt ur ett hållbarhetsperspektiv för Landstinget Blekinge, säger Åsa Norrby, fastighetschef på Landstinget Blekinge. Byggstart blir troligen före semestern och anläggningen beräknas vara i drift senare i höst.

Klimatklivet är ett nationellt stödprogram för lokala åtgärder som ger den största varaktiga minskningen av utsläpp av växthusgaser per investeringskrona. Länsstyrelsen handlägger ansökningarna innan beslut fattas av Naturvårdsverket. 223 ansökningar har fått tilldelade medel under denna omgång, varav fem ansökningar från Blekinge. Den största potten i Blekinge går till Ekengård Jordbruksförvaltning AB i Sölvesborg som i två separata ansökningar har beviljats sammanlagt drygt 3,7 miljoner kronor för en energikonvertering av värmeanläggningar. U-Lift AB och Nordic Vehicle Conversion AB i Backaryd får ca 570 000 kr och ca 430 000 kr för energikonvertering av sina oljepannor.

Sedan Klimatklivet startade 2015 har Naturvårdsverket beviljat totalt 2,8 miljarder i stödbelopp. Den största posten är 134 miljoner kr och den minsta är 4 000 kr. Åtgärdernas minskning av växthusgasutsläpp beräknas sammanlagt bli ungefär 850 000 ton koldioxidekvivalenter per år. Åtgärdernas sammanlagda investeringskostnad är totalt 6,5 miljarder kr varav stödet utgör i genomsnitt 44 procent. Utsläppsminskning per investeringskrona blir i genomsnitt 2,45 kg koldioxidekvivalenter under åtgärdernas livslängd som beräknas till i genomsnitt 16 år.

Naturvårdsverket tar emot nya ansökningar 3-4 gånger per år till Klimatklivet. Nästa ansökningsomgång öppnar den 17 april 2018.

Mer information
Ulf Hansson, klimat- och energistrateg vid Länsstyrelsen Blekinge
E-post: ulf.hansson@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 40 124

Samuel Karlström, klimat- och energisamordnare vid Länsstyrelsen Blekinge
E-post: samuel.karlstrom@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 40 120

Skeppsbrokajen 4
371 86 Karlskrona
Växel 010-224 00 00
blekinge@lansstyrelsen.se
Länsstyrelsen i Blekinges webbplats

 

 

 


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.