2019-10-07 07:54Pressmeddelande

Landshövdingar föreslår stopp för storskaligt foderfiske i södra Östersjön

Brevet har undertecknats av Anneli Hulthén, Thomas Carlzon och Sten Nordin, landshövdingar i Skåne, Kalmar och Blekinge. Brevet har undertecknats av Anneli Hulthén, Thomas Carlzon och Sten Nordin, landshövdingar i Skåne, Kalmar och Blekinge.

Landshövdingarna i Blekinge, Skåne och Kalmar län föreslår ett stopp för svenskt storskaligt foderfiske på öppet vatten i Östersjön där torskfiske är förbjudet.  I ett nästa steg bör Sverige verka för ett stopp även för övriga länder.

- Situationen är allvarlig. Våra fiskbestånd och vårt fiske riskerar att slås ut och det finns uppenbara tecken på en obalans i Östersjön, skriver de tre landshövdingarna i brevet som skickas till Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Sten Nordin, Anneli Hulthén och Thomas Carlzon företräder länsstyrelserna i de tre sydligaste Östersjölänen. De har reagerat över HaV:s rapport om det storskaliga fisket på öppet hav och medieuppgifter som visar att detta fiske i fodersyfte i stor utsträckning felredovisar skarpsill som sill.

- Felrapporteringen kan leda till att alltför höga nivåer sätts på sillkvoterna. Yrkesfiskarna vid sydkusten har framfört att sillbestånden minskat markant i södra Östersjön. Det är ytterligare en varningssignal när den storskaliga foderfiskeflottan inte finner tillräckligt med sill för att fylla sina kvoter, säger Sten Nordin landshövding i Blekinge.

Landshövdingarna pekar på ett storskaligt fiske av sill riskerar att drabba bestånden av både sill och torsk, som har sill som stapelföda. Dessutom skadas försörjningsmöjligheterna för det småskaliga kustfisket. Landshövdingarna anser att HaV behöver vidta åtgärder för att snarast möjligt komma till rätta med missförhållandena inom det storskaliga fisket och för fram två förslag till HaV:s generaldirektör Jakob Granit:

  1. Det svenska storskaliga foderfisket begränsas geografiskt av försiktighetsskäl och tillåts inte i det område i Östersjön där torskfiske är förbjudet. Det flyttas också ut från kusten för att skydda lekansamlingar av sill. Sverige bör inom EU-samarbetet verka för att samma begränsningar införs för övriga länders fiskare.
  2. Att HaV agerar gentemot fartygsägarna så att dessa medverkar till att korrekta kontroller kan genomföras.

    Landshövdingarnas brev till Havs- och vattenmyndigheten:

    För mer information om situationen i Blekinge kontakta:
    Lars Lundahl, länsfiskekonsulent, Länsstyrelsen Blekinge.
    Telefon: 010- 224 01 70.


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.