2019-06-03 07:47Pressmeddelande

Hur ser skogsnäringen ut i Blekinge?

Foto: Jonas P HultinFoto: Jonas P Hultin

Länsstyrelsen Blekinge inledde under hösten 2018 planeringen med att ta fram en regional skogsstrategi. Som ett första steg i det arbetet har en rapport om hur skogsnäringen i Blekinge ser ut i dag tagits fram.

Arbetet med rapporten har bland annat synliggjort att det saknas en tydlig bild av hur frågorna kring skogsnäringen ser ut.

- Uppdraget har inte varit helt enkelt eftersom det även saknas en samsyn kring vilka alla intressenter är och hur man når de som berörs av hur skogen utvecklas, säger Jonas Hultin, författare till rapporten ”Del av underlag till arbete med regional skogsstrategi”.

Med den kunskapen i bagaget fortsätter arbetet med att ta fram en skogsstrategi för Blekinge. Nästa steg blir att anordna workshops under hösten där ett antal sakfrågor diskuteras utifrån olika synvinklar och intresseområden.  

- Här är mångfalden av olika perspektiv väldigt viktig, som till exempel äganderätten, biotopskydd, ersättningsfrågor och lagstiftning och vad som händer med landskapsbilden om vi ersätter lövskog med gran på sikt, säger Lena Stävmo, utvecklingsstrateg på Länsstyrelsen Blekinge.

Lena Stävmo lämnar nu över till kollegan Jonas Kromnow, funktionschef för landsbygdsutveckling, som ska leda det fortsatta arbetet. Bland annat kommer han att undersöka hur de som berörs av skogsnäringen i länet vill att länsstyrelsen och styrgruppen ska hantera de här frågorna och vilka strategier de ska ha för att förvalta och lyfta fram näringen. 

- Det känns jättebra att Jonas Kromnow har möjlighet att driva det här arbetet då hans sakkunskaper inom området kommer att bidra stort i strategiarbetet, säger Lena Stävmo.

Några intressanta fakta har framkommit i rapporten som:

  • Att 74 procent av ytan i Blekinge utgörs av skog.
  • Att i Blekinge ägs skogsarealen till hela 80 % av enskilda. Detta jämfört med 48 procent i Sverige som helhet.
  • Att skogarna i Blekinge karakteriseras av en blandning av trädslag och en mosaik av skogstyper.  
  • Skogarna i Blekinge växer totalt sett, men då mest med gran som dominerar av årlig avsatt tillväxt. Björk, ek och bok är stabilt men övrigt lövbestånd minskar.

All statistik i rapporten har hämtats från SCB och andra statliga myndigheter. Övrig information kommer från olika intresseorganisationer, skogsägare och sakkunniga.

Rapporten "Del av underlag till arbete med regional skogsstrategi” finns på vår hemsida. 

Frågor om rapporten:
Jonas P Hultin, författare av rapporten, Ståndpunkt & Idé.
Telefon: 0721-73 86 51
E-post: asikt@protonmail.com

Lena Stävmo, utvecklingsstrateg Länsstyrelsen Blekinge.
Telefon: 010-224 02 31
E-post: lena.stavmo@lansstyrelsen.se

Frågor om det fortsatta arbetet med strategin:
Jonas Kromnow, funktionschef landsbygdsutveckling, Länsstyrelsen Blekinge.
Telefon: 010-224 01 21.
E-post: jonas.kromnow@lansstyrelsen.se

 

 

 


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.