I Blekinge har vi antagligen ett av Europas bästa gäddfiske och förhoppningsvis även i framtiden. Ett problem i dag är att det nästan helt saknas kunskap om fritidsfiskets omfattning eller effekter på bestånden. Det är en kunskap som är nödvändig och en absolut förutsättning för utveckling av sportfisketurism och fritidsfiske.Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, Havs- och vattenmyndigheten och Karlskrona fishing kommer vi under 2016–2017 att genomföra enkätstudier och intervjuer med sp
I Blekinge har vi antagligen ett av Europas bästa gäddfiske och förhoppningsvis även i framtiden. Ett problem i dag är att det nästan helt saknas kunskap om fritidsfiskets omfattning eller effekter på bestånden. Det är en kunskap som är nödvändig och en absolut förutsättning för utveckling av sportfisketurism och fritidsfiske.
Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, Havs- och vattenmyndigheten och Karlskrona fishing kommer vi under 2016–2017 att genomföra enkätstudier och intervjuer med sportfiskare. Enkäten kan fyllas i flera gånger och ger svar på bland annat hur ofta man fiskar och hur mycket man fångar.
Ett stadigt växande fritidsfiske kan ha stor betydelse för utvecklingen av Blekinges gädd- och abborre-bestånd.
– Svaren från enkäten kommer att ge oss det underlag vi behöver för att kunna förvalta fiskbestånden på ett hållbart sätt. Fritidsfiskare, yrkesfiskare och sportfiskeaktörer ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet samtidigt som risken för en beståndskollaps och betydande fångst- eller inkomstbortfall minskar, säger marinbiolog Martin Stålhammar på Länsstyrelsen.
Mer information om projektet och enkäten hittar du här http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/djur-och-natur/fiske/Pages/Hjalp-Blekinges-gaddor-genom-en-enkat.aspx
För mer information kontakta Martin Stålhammar, marinbiolog/limnolog, LOVA, 010-224 02 28, martin.stalhammar@lansstyrelsen.se
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Vår vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.
Skeppsbrokajen 4
371 86 Karlskrona
Växel 010-224 00 00
blekinge@lansstyrelsen.se
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.