Det säkerhetspolitiska läget är spänt, regeringen har beslutat om högsta beredskap och länets 160 000 invånare måste evakueras. Det fiktiva scenariot fick Länsstyrelsen Blekinge tillsammans med ett sextiotal offentliga och privata aktörer hantera i en teoretisk övning under tisdagen.
Blekinge har ett strategiskt utsatt läge vid Östersjön. Som en del av Natomedlemskapet ska länet leverera på Natos sju krav för civilt försvar. Där ingår bland annat storskalig evakuering och inkvartering av människor vid gråzon eller höjd beredskap. Senast en liknande övning genomfördes i länet var under kalla krigets dagar.
- Detta är något av det mest komplexa du kan genomföra. Det är inte troligt att hela länet evakueras samtidigt vid ett skarpt läge men om det uppstår fara för liv och hälsa måste utrymning övervägas. Troligen handlar det snarare om specifika platser som en stadsdel, förort, hamn eller en stad. Men vi vill ge alla aktörer samma förutsättningar, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.
En evakuering innebär stora logistiska utmaningar med många aktörer inblandade. Att utrymma Karlskronas centrala öar för med sig andra prövningar än att tömma Olofström med sin närhet till skog och angränsande län. Det handlar om att förflytta människor och få en fungerande vardag på annan plats när det gäller boende, mat, vattenförsörjning, avlopp och renhållning.
- Det svåra är att hantera den mänskliga och psykologiska aspekten. Hur får du människor att lämna sina hem och hantera osäkra omständigheter när vi inte har alla svar. Vår uppgift är att skydda civilbefolkningen vid allvarlig kris eller omedelbar fara, säger Peter Ryman.
Det handlar också om hur utrymning av äldreboenden, sjukhus och skolor kan ske. Hur får civila korrekt information, vilka ska evakueras och vart ska de ta vägen? Det kräver planering och bred samverkan.
- Nästa steg är att ta fram konkreta evakueringsplaner som vi ska trycktesta med länets aktörer och angränsande län. I dag har vi bra möjligheter att genomföra verklighetstrogna övningar tack vare ny teknik och simuleringsverktyg. Det är en stor skillnad jämfört med för fyrtio år sedan, säger Peter Ryman.
Övningen genomfördes med Försvarshögskolan, Region Blekinge och länets fem kommuner tillsammans med offentliga och privata aktörer. Länsstyrelsen Blekinge är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet som fattar beslut om evakuering vid höjd beredskap.
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.