2022-12-19 14:37Pressmeddelande

Fest på slottet för Blekingar

Fredag den 20 januari håller Kungaparet en Sverigemiddag för att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser i samhället. Blekinge representeras av Matilda Skoglöw, Stig och Margareta Sjöberg, Agrita Martinsone och Mattias Holmquist.

Varje år nominerar Sveriges landshövdingar ett antal personer från sitt län som på olika sätt bidragit genom sina gärningar. Hovet väljer sedan ut vilka som får en inbjudan till den årliga Sverigemiddagen som hålls på Kungliga Slottet. I januari nästa år inleder Sverigemiddagen starten på jubileumsåret 2023 då Kungen firar 50 år på tronen.

- Det är ett mycket fint sätt att uppmärksamma och hylla eldsjälar och goda förebilder vars insatser är viktiga för Blekinge och lämnar avtryck i människors liv. Det gör mig både glad och stolt. Jag ser fram emot en festlig och minnesvärd kväll tillsammans med länets representanter på Kungliga Slottet, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Blekinges representanter vid Sverigemiddagen
Matilda Skoglöw, lokalhistorisk berättare, vetenskapsjournalist och statsvetare. Grundare Stadsvandringar Karlskrona. Författare till den uppmärksammade boken Kvinnornas Karlskrona om framstående kvinnor från olika tidsåldrar, samhällsklasser och branscher. 

Stig och Margareta Sjöberg. Grundare och ägare mediekoncernen Fabasgruppen AB - Albinsson & Sjöberg förlag, Bilmuseum och Karlskrona Porslinsmueum.

Agrita Martinsone, rektor Litorina folkhögskola och Lettlands honorärkonsul i Blekinge. Har gjort betydande insatser för folkbildning och stärkt samarbetet mellan Sverige och andra Östersjöländer.

Mattias Holmquist, koordinator Föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag som arbetar för att människa och miljö ska bli bättre tillsammans. Prisats för hållbar turism och satsningarna på ARK56.

Sverigemiddagen
Vid Sverigemiddagen uppmärksammar Kungafamiljen personer som gör betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt inom exempelvis näringsliv, kultur, utbildning, idrott eller föreningsliv. Vid middagen deltar representanter från alla Sveriges län tillsammans med sin landshövding. Den första Sverigemiddagen gavs 2013 i samband med att Kungen firade 40 år på tronen.


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.


Kontaktpersoner

Petra Sapic
Kommunikatör
Petra Sapic