Två fastighetsbolag i Blekinge får stöd genom Klimatklivet för klimatsmarta investeringar. Fastighetsbolaget Lindparken i Karlskrona får 2 283 450 kronor i stöd för att ersätta gasol med fjärrvärme i sina fastigheter. Fågelmara Fastigheter har beviljats stöd för att ersätta en oljepanna med bergvärme och får 605 000 kronor.Fastigheter står för en mycket stor andel av den totala energianvändningen i Sverige, därför är det viktigt att ta tillvara de möjligheter som finns att byta ut fossila bränsl
Två fastighetsbolag i Blekinge får stöd genom Klimatklivet för klimatsmarta investeringar. Fastighetsbolaget Lindparken i Karlskrona får 2 283 450 kronor i stöd för att ersätta gasol med fjärrvärme i sina fastigheter. Fågelmara Fastigheter har beviljats stöd för att ersätta en oljepanna med bergvärme och får 605 000 kronor.
Fastigheter står för en mycket stor andel av den totala energianvändningen i Sverige, därför är det viktigt att ta tillvara de möjligheter som finns att byta ut fossila bränslen mot förnybara råvaror.
- Vi på Fastighetsbolaget Lindparken är mycket glada att få ta del av Klimatklivet som möjliggör att vi kan göra den här klimatsmarta investeringen. Att göra något för miljön är helt i linje med hur vi vill agera så detta känns jättebra, säger Thomas Berntsson VD på Fastighetsbolaget Lindparken.
- Länsstyrelsen är positiv till dessa åtgärder som går ut på att konvertera från fossil uppvärmning till förnybar energi. Ska vi nå visionen om ett klimatneutralt Sverige år 2045 så är det viktigt att ännu fler åtgärder av denna typ genomförs, säger Ulf Hansson, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen i Blekinge.
Fakta om Klimatklivet
Bidrag inom Klimatklivet beviljas till de åtgärder som ger störst minskning av klimatpåverkande utsläpp per investeringskrona. I Blekinge har hittills 34 åtgärder fått stöd med ett totalt stödbelopp på 17 miljoner kronor. Både stora och små projekt har beviljats. Utsläppsminskningen i hittills beviljade projekt i Blekinge är totalt 13 575 ton.
Alla företag och organisationer i Sverige kan söka stödet. Totalt ska fyra miljarder kronor fördelas till och med år 2020. Naturvårdsverket tar beslut om stöd efter samråd med Länsstyrelsen. Länsstyrelsen arbetar med vägledning till aktörerna och att samordna insatserna för minskade utsläpp.
På Länsstyrelsens webbplats finns mer information om stödet och om vilka åtgärder som hittills fått beviljat stöd i Blekinge.
Nästa ansökningsperiod är den 15 januari – 15 februari 2018.
Mer information
Ulf Hansson, klimat- och energistrateg vid Länsstyrelsen Blekinge
E-post: ulf.hansson@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 40 124
Samuel Karlström, klimat- och energisamordnare vid Länsstyrelsen Blekinge
E-post: samuel.karlstrom@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 40 120
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Vår vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.
Skeppsbrokajen 4
371 86 Karlskrona
Växel 010-224 00 00
blekinge@lansstyrelsen.se
Länsstyrelsen i Blekinges webbplats
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.