Säkerhetsläget i Östersjöregionen präglas av allt hårdare tongångar. Risken för väpnad konflikt är överhängande. Regeringen har därför meddelat att det råder högsta beredskap och landshövdingen har beslutat om storskalig utrymning av länet. Det är scenariot som offentliga och privata aktörer övar i dag.
- Vi genomför nu en aktörsgemensam evakueringsövning för höjd beredskap eller ytterst krig. Blekinge är unikt – vi är ett litet kustlän till ytan men här finns landets största marinbas, en flygflottilj, betydelsefulla hamnar och viktig försvarsindustri. Vid en väpnad konflikt är vi ett troligt mål och vårt ansvar är att skydda blekingeborna, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.
Övningen genomförs som ett analogt kartspel och ska identifiera framgångsfaktorer, utmaningar, brister och samordningsbehov.
- Det här är något av det mest komplexa vi kan genomföra. Storskalig utrymning kräver svåra beslut, omfattande logistik, kontinuerlig kommunikation och stor uthållighet. Att människor måste lämna sina hem och kanske splittras från sina familjer utan att veta om och när de kan återvända är en enorm påfrestning. Att hantera detta kräver mod och handlingskraft av oss – och det behöver vi öva på, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.
Det är inte troligt att hela länet evakueras samtidigt. Det handlar snarare om specifika platser som en stadsdel, förort, hamn eller stad. I övningen testas det värsta scenariot som kräver utrymning av äldreboenden, sjukhus och skolor. Hur får civila korrekt information, vilka ska evakueras och vart ska invånarna ta vägen? Det kräver planering och bred samverkan.
- Dagen ger oss värdefulla inspel i vårt fortsatta planeringsarbete. Vår gemensamma plan för Blekinge ska vara klar till sommaren. Det här är ett arbete som vi måste jobba långsiktigt och kontinuerligt med för att stärka vår beredskap, säger Peter Ryman.
Länsstyrelsen Blekinge är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet och vid högsta beredskap är det landshövdingen som fattar beslut om storskalig utrymning i dialog med regeringen och länets aktörer. Combitech, som har tagit fram konceptet, leder övningen.
Deltagare är Länsstyrelsen Blekinge, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun, Olofströms kommun, Sölvesborgs kommun, Räddningstjänsten Västra Blekinge, Räddningstjänsten Östra Blekinge, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polisen, Trafikverket, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Länsstyrelsen Kronoberg och Länsstyrelsernas södra civilområde.
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.