Länsstyrelsen Blekinge har gjort en första tillsyn efter branden på Skärva herrgård. Höga kulturhistoriska värden har gått förlorade men påverkan på världsarvet som helhet är trots allt begränsad.
- Skärva är en del av vårt kulturarv. Branden väcker naturligtvis många känslor – inte minst för ägarna och de boende. Det har gått illa för den norra delen av östra flygeln där tak och ytskikt är helt förstörda. Den drabbade delen har tidigare klassats med höga kulturhistoria värden då den innehöll ett äldre kök, vackra kakelugnar och synliga äldre färgskikt som nu har gått upp i rök, säger Magnus Johansson, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen Blekinge.
Länsstyrelsen ansvarar för bevarandet av länets kulturmiljöer och världsarv och ska därmed säkerställa att de kulturhistoriska värdena tas om hand på bästa sätt. I samarbete med ägarna ska även en plan tas fram för återställande.
- Jag konstaterar att skadorna trots allt är begränsade, den här branden hade kunnat sluta mycket värre. Stora delar av huvudbyggnaden oskadd med sin åttkantiga kupolsal och karaktäristiska entré inspirerad av antikens Rom vilket känns bra. Nu ligger fokus på att säkerställa att rök- och vattenskador inte förvärrar läget, säger Magnus Johansson.
Skärva herrgård är privatägt och ett byggnadsminne sedan 1976. Huset är en envåningstimrad ryggåsstuga med H-formad planlösning och ett tjugotal rum.
Den unika byggnaden är resultatet av två begåvningar, viceamiralen och skeppsbyggaren Fredric Henric af Chapman och överamiralen och arkitekten Carl August Ehrensvärd. De skapade flera fantastiska byggnadsverk tillsammans inom örlogsbasen och varvet i Karlskrona under 1700-talets slut.
Herrgården ingår i dag i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. I Sverige finns femton av de drygt tusen världsarv världen över som har utsetts av FN-organet Unescos världsarvskommitté.
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.