Nu påbörjas inventeringen av Lyckebyån, från mynningen i Östersjön och upp till Yggersrydssjön, för att säkra vattenkvaliteten i vattendraget och bevara den biologiska mångfalden
Nu påbörjas inventeringen av Lyckebyån, från mynningen i Östersjön och upp till Yggersrydssjön, för att säkra vattenkvaliteten i vattendraget och bevara den biologiska mångfalden.
Målet är att Lyckebyån ska uppnå en så kallad god ekologisk status enligt EU:s vattendirektiv och för att skapa en större motståndskraft inför de pågående klimatförändringarna. Projektet är unikt i och med att man för första gången tar ett helhetsgrepp på avrinningsområdet samtidigt som man i ett tidigt skede fokuserar på åtgärder för förbättrad vattenkvalitet och naturmiljö.
Inventeringen pågår under hela våren och sommaren. Under arbetets gång kommer konsulterna från Naturcentrum att träffa markägare och annan lokalbefolkning för att prata om Lyckebyåns framtid.
Insamlat material ska användas som underlag för att prioritera var i Lyckebyån åtgärder behövs och vilka åtgärder som skulle ge mest miljönytta och vara mest kostnadseffektiva. Därefter blir det en dialog med berörda markägare kring de föreslagna åtgärderna.
- Det har varit en lång, blöt och kall höst och vinter, så det ska bli väldigt kul att äntligen sätta igång med arbetet att kartlägga Lyckebyån. Projektet är unikt i och med att man för första gången tar ett helhetsgrepp på avrinningsområdet samtidigt som man i ett tidigt skede fokuserar på åtgärder för förbättrad vattenkvalitet och naturmiljö. Vi kommer att röra oss i området under hela våren och sommaren och hoppas kunna kunna träffa markägare och annan lokalbefolkning under arbetets gång för att prata om Lyckebyåns framtid, säger inventeraren Per Saarinen Claesson.
Projektet, "Lyckebyån – fortsatta åtgärder för att nå god ekologisk status", drivs av Länsstyrelsen Kalmar tillsammans Länsstyrelsen i Blekinge, Karlskrona kommun och Lyckebyåns fiskevårdsområdesförening. Det finansieras till huvuddelen av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och pågår 2017-2020. För mer information på Länsstyrelsen i Blekinge, kontakta Therese Asp.
Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.