2019-05-20 12:15Pressmeddelande

Ännu ett vrak fornlämningsförklaras

Dykningar vid vraket, ångpannan syns i bakgrunden. Foto: Statens maritima och transporthistoriska museer. Dykningar vid vraket, ångpannan syns i bakgrunden. Foto: Statens maritima och transporthistoriska museer.

Länsstyrelsen Blekinge fattar i dag den 20 maj 2019 beslut om att fornlämningsförklara vraket efter lastångaren Baltic. Vraket ligger söder om Bollöarna mellan Hasslö och Aspö, utanför Karlskrona.

Lastångaren Baltic byggdes i Karlshamn år 1872 och var bland annat verksam i Karlskrona, där hon också förliste den 14 december 1908. Baltic användes bland annat för att transportera sten från Tjurkö stenbrott. Vraket representerar därmed en viktig del av Blekinges industriella kulturarv i form av stenbrytning och som en del av att föra ut de huggna stenarna över Östersjön till Tyskland.

Vraket är också en representant för en tidpunkt när de skeppstekniska framstegen revolutionerade fartygsbyggandet på ett dramatiskt sätt. Baltic är byggd i en övergångstid då man successivt övergick från traditionellt skeppsbyggeri i trä till bygge i järn, vilket avspeglar sig i fartygets konstruktion.

- Det är glädjande att återigen kunna fornlämningsförklara en fartygslämning. Det är extra roligt eftersom den lokala kopplingen är stark och vi får möjlighet att berätta om en verksamhet som haft stor betydelse i Blekinge, säger landshövding Sten Nordin.

Beslutet är fattat enligt 2. kap 1§ kulturmiljölagen (1988:950), samt 1a § samma lag och gäller omedelbart. Enligt 2 kap. 6 § KML är det förbjudet att utan tillstånd enligt detta kapitel till exempel rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.

Beslut finns att läsa på vår hemsida: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/om-lansstyrelsen-i-blekinge/nyheter-och-press/nyheter---blekinge/2019-05-20-annu-ett-vrak-fornlamningsforklaras.html

Foto på vraket: Statens maritima och transporthistoriska museer.

Kontakt
Petra Stråkendal, marinarkeolog 
Telefon: 010-224 02 09
E-post: petra.strakendal@lansstyrelsen.se




Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.