Den 15 april markerar två år sedan det fruktansvärda kriget i Sudan bröt ut, ett land som har drabbats hårt av våld och humanitär kris. 40% av allt humanitärt bistånd till Sudan kommer att försvinna drastiskt om inget ändras. Läkarmissionen står fast vid sitt åtagande att fortsätta sitt arbete i landet trots de svåra förhållandena.
Isabella Olsson, Global Påverkanschef och utsänd till Tchad och SAHEL-regionen för Läkarmissionen har nyligen återvänt hem från en resa till Darfur, Sudan, där hon bevittnade det enorma lidandet.
– Behoven är ändlösa. Människor saknar allt. Av de utsatta jag mött är det inte någon som inte är hungrig, säger Isabella Olsson.
Sedan stridigheterna började har situationen i Sudan förvärrats avsevärt. Tolv miljoner människor har tvingats på flykt inom landets gränser och över 3,5 miljoner har flytt till redan fragila grannländer som Sydsudan, Tchad, Centralafrikanska Republiken och Etiopien. Över dubbelt så många, 26 miljoner människor, är i behov av akut nödhjälp och svält har bekräftats i fem regioner. Den kraftiga nedskärningen av USAID och dess humanitära bistånd i februari har ytterligare förvärrat situationen, vilket har lett till att livsavgörande stöd, inklusive tillgång till vatten, mat och skydd, och kliniker och vaccinprogram, har tvingats stänga.
– Vi jobbar dag och natt med att sätta vår personal i säkerhet, men vi har inga planer på att dra oss tillbaka från landet. Mitt i allt lidande hjälper människor varandra. Barnen leker, trots att de hungrar. Om det finns ett ljus i allt det fruktansvärda, så är det där, säger Isabella Olsson.
Just nu ser svenska regeringen över sitt långsiktiga engagemang i landet. Läkarmissionen fortsätter att kämpa för att möta de ökade behoven och uppmanar svenska regeringen att fortsätta stå upp för Sudan och deras arbete.
– Vi bedömer att 40% av allt humanitärt bistånd i Sudan som människor är helt beroende av kommer att försvinna om inget förändras inom USAID eller om inte andra länder och givare nu kliver fram, varnar Olsson.
Läkarmissionens arbete och närvaro i regionen:
Läkarmissionen leder hela det livsviktiga WASH-arbetet (vatten, sanitet och hygien) i Sudan i samarbete med UNICEF. Vi arbetar i majoriteten av provinserna för att nå de mest utsatta och har de senaste två åren borrat och restaurerat 357 brunnar och försett över 524 000 människor med rent vatten. Utöver detta arbetar Läkarmissionen med skydd och förebyggande insatser mot det ökande sexuella våldet till följd av konflikten, både i Sudan och i grannländerna Tchad och Sydsudan. Det innefattar bland annat att etablera skyddsnätverk för överlevare av sexuellt våld samt att erbjuda psykosocialt stöd.
För att möta den akuta hungersnöden i landet genomför vi livräddande insatser, bland annat genom att distribuera baslivsmedel, spannmål och grönsaksfrön – med ett särskilt fokus på barn och kvinnor i de allra mest utsatta områdena. Under 2024 fortsatte även Läkarmissionen att prioritera barns rätt till utbildning, trots den krisartade verklighet många lever i. Genom våra utbildningsprojekt nådde vi 19 000 barn med livsviktig skolgång och stöd.
Kontakta oss för mer information och intervjuer:
Läkarmissionen / LM International
Isabella Olsson, Global Påverkanschef och Humanitär Attaché till SAHEL
E-post: isabella.olsson@lminternational.org
Mobil: +46 764929650
Läkarmissionen är en biståndsorganisation som verkar för hållbar fattigdomsbekämpning utifrån ett rättighetsperspektiv. Våra fokusområden är social och ekonomisk inkludering, utbildning, hälsa samt vatten, sanitet och hygien (WASH). Organisationen grundades 1958 och har idag cirka 300 anställda runt om i världen. Primärt arbetar vi för marginaliserade samhällsgrupper och kvinnor och barn som lever i utsatthet. Vi fokuserar på arbete i Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och Europa. Det gemensamma arbetet leds från Läkarmissionens globala kontor i Stockholm. Verksamheten finansieras genom insamling från allmänheten i Sverige och institutionella bidrag. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.