2023-01-30 08:30Pressmeddelande

Kulturama startar ny profil i skrivande – vill ge plats för unga röster

Man som skriver och regisserar i en studioman som skriver i en studio

För att möta ungas intresse för kreativt skrivande och kulturbranschens efterfrågan på skickliga skribenter, startar Kulturama en ny profil i skrivande på det estetiska programmets inriktning estetik och media. Den treåriga gymnasieutbildningen startar redan hösten 2023 och är nu öppen för antagning.

Kulturama Gymnasium har identifierat ett stort intresse för skrivande bland ungdomar där det i dagsläget råder en brist på
gymnasieskolor som erbjuder en skrivande profil. Den kulturella och litterära branschen efterfrågar ständigt duktiga skribenter, något som Kulturama gymnasium har hörsammat. Redan från och med hösten 2023 startar skolan en helt ny profil – skrivande.

 

Sanne Näsling, som blir profillagsledare för den nya inriktningen, är gymnasielärare i svenska och psykologi med en bakgrund som publicerad författare och skribent. Hon ser fram emot att få undervisa på den nya profilen:

— Att skrivande får en egen estetisk profil är något väldigt efterlängtat! Jag träffar många elever som vill fördjupa sig i skrivprocessen, inte minst skönlitterärt. På den här utbildningen kommer man få tid och redskap för att hitta sitt eget uttryck, och där ingår också att man blir en riktigt vass läsare av både andras och egen text


Under de tre gymnasieåren får eleverna möta olika former av skrivande. Utbildningen innehåller undervisning i skönlitterärt skrivande som poesi och noveller, dramaturgi och skrivande för film och teater samt fördjupning i litteraturhistoria. Genom kurser i medieproduktion och digitalt skapande får eleverna även goda kunskaper om samspelet mellan text, bild och ljud.

– Skrivande som konstnärligt uttryck kompletterar den estetiska bredden fint på Kulturama Gymnasium. Jag ser även framför mig flera möjligheter till samarbeten med t ex film och teater. Oavsett vilken väg man som elev sedan väljer att ta efter avslutad gymnasietid hos oss får man en bred kompetens och goda förutsättningar att söka sig vidare mot högre utbildningar, säger Fredrik Engström, utvecklingschef på Kulturama.

 

Ansökan till höstterminen 2023 är öppen nu och stänger 15 februari. Omvalsperiod sker 17 april till 15 maj. https://youtu.be/LhZoSItb274

För mer information, kontakta: Fredrik Engström, utvecklingschef Kulturama

fredrik.engstrom@kulturama.se eller 073-545 90 85Om Kulturama

Kulturama har funnits i drygt 40 år och består av fyra delar: Kulturama Grundskolor, Kulturama Gymnasium, Kulturama Konst- och kulturutbildningar och Kulturama Kurser. Kulturama erbjuder kurser och utbildningar inom dans, musikal, teater, sång, opera, musik, musikproduktion, foto, film och konst & design. En stor del av Kulturamas verksamhet är samlad i Kulturamahuset i Hammarby Sjöstad i Stockholm men vi finns även i Danvikstull, Sundbyberg och Visby på Gotland. Kulturama är en egen enhet inom studieförbundet Medborgarskolan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Fredrik Engström
Utvecklingschef Kulturama
Fredrik Engström