2013-04-16 11:36Pressmeddelande

Kulturama sätter upp Ge mig en armé på Boulevardteatern

null

Den 20 april sätter Kulturamas vuxenteaterelever upp pjäsen "Ge mig en armé" på Boulevardteatern i Stockholm. Pjäsen bygger på samtal mellan dramatikern Daniela Kullman och poeten Ulf Hässelbäck, samt på Ulfs poesi och livshistoria.

I pjäsen kommer du att få möta Ulf som vid fem års ålder blev utsatt för övergrepp av en kvinna som bodde i samma teaterkollektiv som hans familj.

- Redan första gången vi läste pjäsen berördes hela ensemblen av temat och det fanns ingen tvekan om att ”Ge mig en armé” är en oerhört viktig historia som måste berättas. Att dess ämne är något som inte får tystas ner – säger Majken Pollack, teaterlärare och regissör på Kulturama.

Övergreppet som hände Ulf som barn, sträcker sig både genom tid och rum och visar publiken hur en händelse som denna aldrig tar slut. Genom den belyses könsroller, offerrollen och ger en ny bild av hatet som drivkraft. Att vara en man som blivit sexuellt utnyttjad av en kvinna är att bära på en osynlig historia i vårt samhälle, där ett offer per automatik är en kvinna.

 - Det är ingen rolig historia direkt, men pjäsen rymmer ändå en del humor. Förhoppningen är såklart att pjäsen griper tag i publiken och inte lämnar någon oberörd – avslutar Majen Pollack.

Pjäsen är s.k. devisingprojekt. En konstnärlig metod som har sitt ursprung bland 60-talets ensemblegrupper och teaterskapare. Dessa projekt har sin utgångspunkt från något som ensemblen enas kring. Under processen försöker eleverna belysa arbetsmaterialet ur så många olika perspektiv som de kan komma på. Allt material har improviserats fram och blivit olika minitolkningar som sedan har satts ihop till den färdiga föreställningen.

Pjäsen avslutas med eftersamtal med barnsjuksköterskan Björn Tingberg, Daniela Kullman, Ulf Hasselbäck och organisationer som Slagfärdiga och Rsci. I samband med föreställningen släpps också Ulf Hasselbäcks dikter i boken vARG.

Biljetter till föreställningen finns att köpa på Ticnet.


OM
Dramatiker
Daniela Kullman skrev sin första pjäs 1999 och har sedan dess skrivit minst en pjäs per år.
Daniela har arbetat med länge inom teatern, som dramatiker, skådis, dramaturg, teaterchef och nu senast som barnteaterproducent. Flertalet av hennes pjäser har satts upp på Teater Scenario, där hon var teaterchef mellan åren 2003 till 2008.

Poet
Ulf Hässelbäck är aktiv inom estradpoesin och har själv tävlat i Poetryslam SM, arrangerat tävlingar och poesiscener. Han är också talesperson för föreningen Slagfärdiga som arbetar för att samla och sprida kunskap om våld i nära relation. Ulfs dikter är förlagda av Tolvnitton Förlag ab som ska ge ut hans diktsamling vARG.

Regissör
Majken Pollack är en frilansande skådespelare och regissör. Genom åren har hon bland annat varit fakir och finsk servitris med Cirkus Cirkör, spelat Maria Magdalena på fängelser, gjort soloföreställlningen ”Nästa hållplats: Rymden!” och varit John mcClane i performanceföreställningen ”We die harder”. Våren 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med ”Emblas universum”. Sedan 2001 undervisar hon också på Kulturama.

Kontaktuppgifter
Majken Pollack, teaterlärare och regissör
Majken.pollack@kulturama.se
070-4824448


Kulturama – Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama har funnits i drygt 30 år och består av fyra delar: Kulturama Grundskola, Kulturama Gymnasium, Kulturama Utbildningar och Kulturama Kurser. Kulturama erbjuder kurser och utbildningar inom dans, musikal, teater, sång, opera, musik, musikproduktion, foto, film och konst & design.

Huvuddelen av verksamheten är samlad i Kulturamahuset i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Kulturama är en egen enhet inom studieförbundet Medborgarskolan i Stockholm.


Om Kulturama

Kulturama har funnits i drygt 40 år och består av fyra delar: Kulturama Grundskolor, Kulturama Gymnasium, Kulturama Konst- och kulturutbildningar och Kulturama Kurser. Kulturama erbjuder kurser och utbildningar inom dans, musikal, teater, sång, opera, musik, musikproduktion, foto, film och konst & design. Huvuddelen av verksamheten är samlad i Kulturamahuset i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Kulturama är en egen enhet inom studieförbundet Medborgarskolan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Johan Adler
Skolchef
Johan Adler
Fredrik Engström
Utvecklingschef Kulturama
Fredrik Engström