Av Sara Edström, oktober 2021
Den 29 september upphävdes alla restriktioner om deltagartak för offentliga tillställningar, vilket välkomnades med lättnad av ett pressat kulturliv. Men vi lever fortfarande i en tid av osäkerhet. Det vi absolut vet är att den samhällskris som corona-pandemin orsakat innebär långtgående konsekvenser för kulturlivet och därmed för alla enskilda bild- och formkonstnärer. Konstnärernas Riksorganisation välkomnar den översyn av hur kulturlivet drabbats av pandemin som påbörjats av Myndigheten för kulturanalys med rapporten “Ett år med pandemin” som publicerades den 6 oktober. Vi konstaterar att rapporten på ett bra sätt täcker in den mångfald av konsekvenser pandemin haft för kulturlivet och de insatser som gjorts av framför allt den offentliga sektorn men noterar att den inte fångar in hur insatserna nått fram till bild- och formkonstnärerna. Därför har vi sammanställt siffor på hur utfallet av de olika nationella krisstöden har nått denna grupp.
Läs hela artikeln med fler siffror från stödordningarna och källhänvisningar på vår hemsida eller i PDF-format.
Vi konstaterar utifrån dessa siffror att vårt påverkansarbete under våren 2020 ledde till resultat.
● Vi gick tidigt ut med att vi såg stipendier som ett bra sätt att stödja bild- och formkonstnärerna och kan konstatera att Konstnärsnämnden under 2020 fördelade 57% fler ordinarie arbetsstipendier än under 2019 och att procentandelen av Konstnärsnämndens krisstipendium som gick till bild- och formkonstnärer ökade från 16% våren 2020 till 40% i januari 2021.
● Ett av våra första förslag till krisåtgärd var att höja anslagen till inköpsbudgetar, vilket bidrog till att regeringen anslog 25 miljoner kronor vardera till Moderna Museet och Statens Konstråd att köpa in samtida konst för.
● Gemensamt med Bildupphovsrätt drev vi på för att anslagen till systemet med individuell visningsersättning (IV) måste förstärkas och fick igenom en ökning med 10 miljoner kronor för 2020 – ett tillskott som nu permanentas.
● Vi noterar också att regeringen lyssnat på oss vad gäller utökat stöd till centrumbildningarna och kollektivverkstäderna.
Däremot ser vi att den allra största delen av regeringens krisstöd till kulturen fördelades via Kulturrådet (1,17 miljarder kronor under 2020 och 1,67 miljarder kronor 2021) och här kommer bild- och formområdet rejält på efterkälken.
● Enbart mellan 1% och 4% har gått till våra grupper av de olika krisstöden från Kulturrådet för 2020.
● Av de stöd som Kulturrådet fördelat som regionalt krisstöd år 2020 sipprade en beklämmande liten andel, bara 4,9%, ner till verksamheter inom bild och formområdet.
● Inte heller de stöd som riktats till näringslivet har nått bild- och formkonstnärerna eftersom deras verksamheter ofta inte passar in i de mallar som används för stödgivning, eftersom deras verksamhet i stor utsträckning bedrivs som enskild firma. 84% av de svarande i vår senaste medlemsenkät om hur de påverkats av pandemin uppgav att de inte kunnat ta del av något som helst av regeringens krisåtgärder som riktar sig till företagare.
Konstnärernas Riksorganisation drar slutsatsen att stödstrukturerna inom kulturområdet redan från början missgynnar bild- och formkonstnärerna. Konstnärsnämndens stipendier är den stödform som tydligast når ut direkt till den enskilde konstnären, men så fort pengarna ska filtreras via arrangörer och kultursamverkansmodellen, så som Kulturrådets stöd är utformade, så blir det inte mycket kvar till bild- och formkonstnärerna.
Läs hela artikeln med fler siffror från stödordningarna och källhänvisningar på vår hemsida eller i PDF-format.
Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.