2025-05-02 04:10Pressmeddelande

Ny rapport stärker bilden av den offentliga konstens betydelse

Omslag till rapporten Utsikt från ateljéerna - Rapport 2: Gestaltningsuppdrag. 
Omslagsbild, konstverk: Pendlarkatedral, © Karin Lindh / Bildupphovsrätt 2025.
Foto: Fredrik Sweger.Omslag till rapporten Utsikt från ateljéerna - Rapport 2: Gestaltningsuppdrag. Omslagsbild, konstverk: Pendlarkatedral, © Karin Lindh / Bildupphovsrätt 2025. Foto: Fredrik Sweger.

Konst och kultur är en grundläggande del av ett levande samhälle. Konsten berikar vår vardag, utmanar, ifrågasätter och belyser frågor vi kanske inte alltid har egna ord för. Den offentliga konst som finns i våra gemensamma rum är tillgänglig för alla och därmed bland de mest demokratiska konstnärliga uttryck vi har i samhället. En ny rapport från Konstnärernas Riksorganisation visar att den offentliga konsten också är viktig för konstnärernas inkomster.

– Den offentliga konsten är viktig i ett samhälle där konst och kultur skall vara tillgängligt för alla, men för att fler ska kunna utöva, möta och interagera med konst, måste villkoren för yrkesverksamma konstnärer vara rimliga. I vår rapport framgår det tydligt att gestaltningsuppdrag också är en viktig inkomstkälla för konstnärer, säger Sara Edström som är riksordförande i Konstnärernas Riksorganisation.

Rapporten ”Utsikt från ateljéerna – Rapport 2: Gestaltningsuppdrag” visar att konstnärer som arbetar med konstnärliga gestaltningar för offentlig miljö har en årsinkomst som är 28 procent högre än de konstnärer som inte gör det. Den visar också att 29 procent av konstnärerna arbetat med gestaltningsuppdrag under åren 2021–2023 och att kommunerna är den vanligaste uppdragsgivaren följt av regionerna.

Ladda ner rapporten från vår webbplats

Den offentliga konsten är viktig för svenskarna. En opinionsundersökning från Verian som genomfördes på uppdrag av Konstnärernas Riksorganisation i november 2024 visar att hela 50 procent av svenska folket tycker att det är viktigt med offentlig konst och att tre av tio svenskar, 32 procent, vill ha mer konst i det offentliga rummet.

– Detta visar tydligt att politiker på alla nivåer har ett brett folkligt stöd för att anlita konstnärer för att genomföra gestaltningsuppdrag. Men även fastighetsbolag och byggföretag måste möta medborgarnas önskningar om mer offentlig konst när de planerar våra gemensamma miljöer, säger Sara Edström.

Ett enkelt och träffsäkert sätt att säkerställa att invånarna får mer konst i sina offentliga miljöer är att fler kommuner, regioner och statliga aktörer beslutar om att tillämpa enprocentsregeln som är en princip för finansiering av offentlig konst som innebär att en andel (vanligen en procent) av budgeten för byggprojekt investeras i konstnärlig gestaltning i form av skulpturer, statyer, muralmålningar och andra konstnärliga uttryck. Principen har tillämpats i Sverige sedan 1937 och har bidragit till att den offentliga konsten är ett av de mest tillgängliga konstnärliga uttryck vi har i våra livsmiljöer.

Konst i offentliga miljöer bidrar till ökad trivsel och trygghet. Den stärker även identiteten och attraktiviteten i våra städer och samhällen. När människor upplever sin omgivning som estetiskt tilltalande och inspirerande, stärker det den lokala gemenskapen och gör platser mer inbjudande. Ett starkt kulturliv, där offentlig konst är en självklar del, skapar platser där människor vill bo och arbeta. Därför borde fler kommuner och regioner tillämpa enprocentsregeln och satsa mer på konst i sina offentliga miljöer. 

För mer information, kontakta:
Jon Brunberg,
pressansvarig och kulturpolitisk strateg,
jon.brunberg@kro.se, 070-275 59 29

Pressbild på Sara Edström finns här. Ange Jennie Lind som fotograf.

Om rapporten:
Rapporten är författad av Maria Adenfelt och Jon Brunberg och med förord av Konstnärernas Riksorganisation ordförande Sara Edström. Statistisk bearbetning har gjorts av Astrid Gustafsson och formgivning och grafisk produktion av Geska Helena Brečević.

Omslagsbild, konstverk: Pendlarkatedral, © Karin Lindh / Bildupphovsrätt 2025.
Foto: Fredrik Sweger.



Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Jon Brunberg
Kulturpolitisk strateg och pressansvarig
Jon Brunberg