2024-06-05 05:00Pressmeddelande

Ny rapport om digitala plattformar för försäljning, uthyrning och strömning av konst

Visualisering av rapporten "Digitala plattformar för konst 2024" som ges ut av Konstnärernas RiksorganisationBilden är en visualisering. Bilden får beskäras.

Konstnärernas Riksorganisation har gjort en genomlysning av digitala plattformar för försäljning och förmedling av konst. Onsdag 5 juni klockan 10.00-11.30 diskuteras resultaten i ett webbsänt seminarium av rapportförfattare Maria Adenfelt (Sweco) och Eva Månsson, verksamhetschef för Konstnärernas Riksorganisation.

Rapporten “Digitala plattformar för konst” finns att ladda ner från www.kro.se från onsdag den 5 juni. Anmälan till det kostnadsfria seminariet görs via: https://kro.se/kurser/save-the-date-5-juni/

Konstnärernas Riksorganisation har i rapporten “Digitala plattformar för konst” kartlagt vilka digitala marknadsplatser som i dagsläget finns för försäljning, uthyrning och strömning av konst – och analyserar aktuella trender och utveckling inom området.

De digitala plattformarna blir allt fler och mer mångsidiga. De erbjuder en rad tjänster, som onlineutställningar, konstnärsprofiler/portfolios och kurerade samlingar. Flera erbjuder också ytterligare verktyg och resurser, som virtuella gallerier, konstrådgivningstjänster och prisdatabaser.

“Digitala plattformar för konst” är skriven av Maria Adenfelt (senior konsult Sweco Sverige) och Geska Helena Brečević, Konstnärernas Riksorganisation. Rapporten är en uppföljning till den genomlysning Konstnärernas Riksorganisation gjorde 2019 av digitala plattformar för försäljning av konst.

Läs även förbundsjurist Katarina Renman Claessons råd vid samarbete med digitala plattformar för försäljning av konst, konsthantverk och design i Sverige och internationellt. https://kro.se/juristen-svarar/plattformstest/



Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Jon Brunberg
Kulturpolitisk strateg och pressansvarig
Jon Brunberg