Tidningen Konstnärens podcast kommer i höst med en serie nya avsnitt som tar upp konstnärers sociala, ekonomiska och politiska villkor, samtida kulturella debatter och relevanta kulturpolitiska spörsmål.
– Syftet med Konstnären podcast är att skapa en plattform för nyanserade samtal och debatter om konstens och konstnärens roll i dagens samhälle, säger Robert Stasinski som är chefredaktör för tidningen Konstnären och värd för podcasten.
– Vi kommer också att behandla teman som tas upp i tidningen Konstnären som till exempel artificiell intelligens, hållbarhet, politisk konst, tyst kunskap, konstnärers syn på klasstillhörighet och konstens unika ekonomi.
Det första avsnittet handlar om begreppet konstnärlig frihet. I avsnittet samtalar journalisten och författaren Mårten Arndtzén, Pelle Amberntsson, utredare på Myndigheten för Kulturanalys och Katarina Renman Claesson, Konstnärernas Riksorganisations förbundsjurist med Konstnärens chefredaktör Robert Stasinski. I avsnittet lyfter deltagarna många frågor och exempel som rör konstnärlig frihet, men kommer också in på nya definitioner av museum och behandlar begrepp som konstnärlig välfärd.
I kommande avsnitt kommer Konstnären podcast bjuda in konstnärer, kuratorer, kritiker, jurister, politiker och andra aktörer som är verksamma i och runt konstvärlden. Du hittar Konstnären Podcast hittar där poddar finns, och på vår hemsida.
Lyssna på det första avsnittet här:
https://kro.se/konstn%C3%A4ren/pod/konstnaren-podcast-tillbaka-med-nya-avsnit/
Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.