2024-01-29 11:44Pressmeddelande

Konstnär stämmer Orrefors Kosta Boda

Idag, måndagen den 29 januari 2024, stämmer konstnären Ann Wolff sin tidigare uppdragsgivare Orrefors Kosta Boda vid tingsrätten i Gotland och begär en ersättning på 15 miljoner kr för utebliven royaltyersättning avseende ljuslyktan Snöbollen.

Royaltyutbetalningar till Wolff upphörde 1984 utan att det egentligen fanns stöd för det i deras royaltyavtal, och trots att försäljningen fortsatt i stor skala både i Sverige och utomlands.

Ann Wolffs ombud är advokat Jens Tillqvist. Konstnärernas Riksorganisation finns med som ett stöd för Wolff. Processen innehåller många principiellt viktiga frågor som rör formgivningsavtal, skäliga villkor och ersättning.

– Vi vet från kontakter med våra medlemmar att det finns många dåliga avtal i branschen. Därför menar vi att det här målet är viktigt. Säger Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation.

Kontakt: Katarina Renman Claesson
Tel: 070-614 91 91
Mail: jurist@kro.se


Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Jon Brunberg
Kulturpolitisk strateg och pressansvarig
Jon Brunberg