2024-01-11 09:17Nyheter

90% av regionerna nämner MU-avtalet och enprocentsregeln i sina kulturplaner

Som en del av kultursamverkansmodellen tar regionerna vart tredje till fjärde år fram kulturplaner som ligger till grund för statliga bidrag för regionala kulturverksamheter och som är styrande för regionernas arbete med samverkan inom modellen. Kulturplanernas skrivningar har därför en stor kulturpolitisk och konstnärspolitisk betydelse.

Konstnärernas Riksorganisations rapport MU-avtal och enprocentsregeln i regionala kulturplaner innehåller sammanställd information om förekomsten av skrivningar om avtalet för medverkans- och utställningsersättning (MU-avtalet) och enprocentsregeln i aktuella kulturplaner från de 20 regioner som ingår i kultursamverkansmodellen.

Undersökningen visar att 90% av kulturplanerna nämner MU-avtalet och att lika många nämner enprocentsregeln. Däremot uttrycker bara ungefär hälften av regionerna tydligt att de tillämpar MU-avtalet eller enprocentsregeln.

Ladda ner rapporten som PDF.

Ur ett konstnärspolitiskt perspektiv är det bra att regionerna skriver in formuleringar om MU-avtalet och enprocentsregeln i kulturplanerna. Det borgar för en långsiktighet vad gäller skäliga ersättningar vid utställningar och för den offentliga konsten.

Vi rekommenderar regionerna att skriva in i sina kulturplaner att MU-avtalet och enprocentsregeln ska användas, att så långt det är möjligt använda bindande formuleringar rörande MU-avtalet och enprocentsregeln i kulturplanerna och att hänvisa till existerande styrdokument där sådana finns.

Ladda ner rapporten som PDF.


Om Konstnärernas Riksorganisation

Konstnärernas Riksorganisation företräder 3500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och goda villkor för bild- och formkonstnärer.


Kontaktpersoner

Jon Brunberg
Kulturpolitisk strateg och pressansvarig
Jon Brunberg