2023-03-10 07:30Pressmeddelande

Luleåbiennalens konstnärliga ledare på plats i Norrbotten

Foto av konstverket Herkulennerna av Laurent Reynes från Luleåbiennalen 2003: en skulptur ovanpå vatten med två stora stenar. En ligger ovanpå vattenytan och den andra står på upprätta stockar som bundits ihop med band. Foto av Dan Lestander.Laurent Reynes, Herkulennerna, Luleåbiennalen 2003. Foto av Dan Lestander.

Luleåbiennalens nya konstnärliga ledare Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida besöker för första gången Norrbotten. Ta del av deras visioner om arbetet med den kommande samtidskonst- och arkitekturbiennalen som tar plats i länet 2 mars – 26 maj 2024.

Aude Christel Mgba, curator och konsthistoriker baserad i Kamerun och Nederländerna, och Bruno Alves de Almeida, curator och arkitekt baserad i Nederländerna, besöker i mars 2023 för första gången Norrbotten. Under vistelsen kommer de dela med sig av sina tidigare arbeten och tankar om Luleåbiennalen 2024 under ett öppet samtal på Luleå konsthall 23 mars 2023, kl 17.00 - 18.00 som en del av Konstfrämjandet Norrbottens projekt Curera.

Mgba och Alves de Almeida har samarbetat sedan 2018 då de deltog i De Appel Curatorial Program i Amsterdam och delar ett djupt intresse och erfarenhet av att inkludera olika offentliga platser som förlängningar av traditionella utställningsrum. De blir de första konstnärliga ledarna i biennalens historia baserade utanför Sverige och kommer bidra till nya perspektiv på frågor som just nu formar länet och introducera spännande platser som delar utmaningar och möjligheter med Norrbotten.

Möt Alves de Almeida och Mgba under en pressträff eller ta del av samtalet Med arkitektur som curatoriell byggsten – om hur curatoriella erfarenheter kan bidra till nya perspektiv på geografiska platser och förutsättningar. Hur kan varierande curatoriska uttryck och praktiker bidra till att biennalens innehåll fysiskt tar plats i människors vardag och blir ett närvarande inslag i de frågeställningar som just nu påverkar livsmiljöer regionalt och globalt? Genom att kontinuerligt utforska gränserna för biennalens utformning lyfts i detta samtal frågor om vad som gör biennalformatet relevant utifrån lokala och internationella kontexter.

Tisdag 21/3: Pressträff kl 13:00 i Luleå Konsthall, Luleå.

Torsdag 23/3: Curera - Med arkitektur som curatoriell byggsten, presentation och samtal, kl 17-18 i Luleå Konsthall.

Meddela gärna om du planerar att delta i någon av punkterna. För föranmälan och eventuella frågor går det bra att mejla Paulina Granat, producent Luleåbiennalen 2024, paulina.granat@konstframjandet.se

___________________________________________________

Luleåbiennalen 2024 äger rum mellan 2 mars–26 maj 2024 och kommer därmed att sträcka sig över den period då den mest dramatiska förändringen i det norrbottniska landskapet sker – från att vara täckt av is och snö smälter barmark fram. Ett skifte som är viktigt för en biennal som handlar om förhållandet mellan arkitektur och samtidskonst, och lyfter fram aspekter av det sociala livet i den offentliga sfären och hemmet. Luleåbiennalen drivs av Konstfrämjandet Norrbotten.

Se mer av 2022 års biennal på Luleåbiennalen hemsida.

Läs mer om projektet Curera på Konstfrämjandet Norrbottens hemsida.


Om Konstfrämjandet

Konstfrämjandet arbetar med uppdraget ”konst för alla”. Vi ser konst som ett sätt att tänka om sig själv och samhället. Tillsammans med konstnärer, deltagare och våra medlemmar ger vi andra perspektiv på vår samtid. Vi producerar och sprider konst över hela Sverige, genom nya konstverk, utställningar, böcker och möten. Konstfrämjandet är en partipolitiskt obunden organisation som finns i hela landet och består av olika medlemsorganisationer och distrikt. Distrikten ser olika ut, men förenas i ett starkt konst- och samhällsintresse. Medlemmarna är olika folkrörelser, t ex studie- och fackförbund, och andra intresseorganisationer. Vi är övertygade om bildningens och konstens roll, och vill att alla ska ha tillgång till konst i ett jämlikt samhälle.

Kontaktpersoner

Paulina Granat
Kommunikatör & producent
Paulina Granat