Konstakademiens samlingar omfattar verk från 1400-talet till nutid. Huvuddelen består av receptionsstycken, det verk som ledamoten själv valt att representeras genom i samband med inval. Nu visas ett antal nytillkomna verk i utställningen Nya receptionsstycken – verk av Konstakademiens ledamöter parallellt med äldre grafik i utställningen Voluter, vedutor & väggfält. Arkitektens 1700-tal.
Redan i de äldsta stadgarna från 1773 formulerades önskemålet att ledamot ska tillställa akademien ett verk som ett synligt bevis på mottaget ledamotskap. I dag har ledamoten fem år på sig efter inval men många verk lämnas in långt senare – ibland till och med postumt. Nu visar Konstakademien nya receptionsverk av 14 arkitekter och tio konstnärer.
– I museisammanhang är det vanligt att med ett par, tre års mellanrum visa de senaste årens förvärv. Denna utställning visar de senaste verken som tillförts akademiens samling och är ett led i arbetet med att göra både samlingen och ledamöterna synliga och tillgängliga, säger Isabella Nilsson, ständig sekreterare vid Konstakademien.
Samlingen omfattar både svenska och utländska konstnärer, arkitekter och hedersledamöter och olika tekniker som grafik, teckning, måleri, skulptur, fotografi och arkitekturmodeller. Det ger möjligheter att skapa dialog mellan samtida och äldre verk, som nu när receptionsstycken ställs ut tillsammans med en presentation ur Konstakademiens samling av äldre grafik. Grafiken visar vad arkitekter och elever vid akademien studerade och lät sig inspireras av på 1700-talet:
– Kunskapen om både antik arkitektur och de senaste trenderna i Europa var viktig för svenskarna. Arkitekten arbetade både med smådetaljer och med helheten, ibland också med inredningar och inte minst festarrangemang. Precis som idag var det en skara med många olika specialiteter som arbetade tillsammans för att förverkliga arkitektens och byggherrens idéer, säger intendent Eva-Lena Bengtsson, curator för utställningen.
Båda utställningarna invigs klockan 13.00 den 9 mars och pågår sedan till den 28 april.
För mer information kontakta:
Isabella Nilsson, 070-856 38 68, isabella.nilsson@konstakademien.se
Eva-Lena Bengtsson, 073-940 59 78, eva-lena.bengtsson@konstakademien.se
Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.