2024-06-05 07:30Pressmeddelande

Unga tecknare belönas av Kungen

Olivia Pettersson Fleur, Rakel Bergman Fröberg, Olle Witt.

Stipendierna i teckningstävlingen Den tänkande handen för 2024 tilldelas Olivia Pettersson Fleur, Rakel Bergman Fröberg och Olle Witt. De tre stipendiaterna belönas vardera med 100 000 kronor ur Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond instiftad med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. 

Juryn
utgjordes av H.K.H. Prins Carl Philip, Elisabeth Alsheimer Evenstedt, Ständig sekreterare vid Konstakademien, konstnär Ernst Billgren, arkitekt Louise Masreliez och konstnär John Stenborg, ledamöter av Konstakademien.

Foto: Sanna Argus Tirén

Olivia Pettersson Fleur

Olivia Pettersson Fleur arbetar med utstansade rester från hålslagare, ett verktyg från en annan tid. Av pappersresterna byggs sedan mödosamt och repetitivt upp en taktil, tredimensionell yta. De mångkulörta pappersbitarna skapar tillsammans fält av snabba, flimrande pixlar som leder tankarna in i en digital och flödande värld.

> Till utställningen

Rakel Bergman Fröberg

Rakel Bergman Fröberg utgår från den svarta ytan och i dessa skär hon ut djupt personliga bilder, på gränsen till privata. Brutala vardagsbilder som besvärjelser mot det onda, utan eftergifter mot varken publikens eller konstens förväntningar.

> Till utställningen

Olle Witt

Det kan anas ett kompositionellt, en plan, en förlaga som angår helheten i Olle Witts teckningar. Ändå fria med en lyhörd närvaro i tecken, ytor och volymer som får växa och breda ut sig på det sätt som de själva vill.

 > Till utställningen

 

Den tänkande handen

är en årligt återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare verksamma inom konst, arkitektur, tecknade serier, animation, mode, design, illustration, spelutveckling eller andra närliggande områden. Utställningen är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) och Kungl. Hovstaterna och har till syfte att visa hur deltagarna tillämpar teckning både som teknik och genre och vad det fria skapandet inom konstarten kan innebära.

I år inkom tävlingsbidrag från över 200 konstnärer och Konstakademiens urvalskommitté har nominerat tio av dessa som får visa sina verk i utställningen. De nominerade 2024 och deras verk presenteras i ett digitalt galleri under perioden 20 april till 20 juni 2024 på kungligaslotten.se.

Stipendiefonden
De tre stipendiaterna erhåller 100 000 kr var ur Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond som instiftades 2016 med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. Fonden förvaltas av Konstakademien. Utställningen arrangeras av Kungl. Hovstaterna.

H.M. Konungen vill genom "Den tänkande handen" uppmuntra unga konstnärer att utforska teckningskonstens möjligheter och följer därmed en tradition som startades av Kungens farfar Gustaf VI Adolf.   


Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, grundad år 1735. Akademien bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats