2022-12-27 08:00Pressmeddelande

Tävling för unga tecknare

Snart dags att söka till
Den tänkande handen

Den tänkande handen är en årligen återkommande tävling och utställning för unga tecknare verksamma inom konst, arkitektur, tecknade serier, animation, mode, design, illustration, spelutveckling eller andra närliggande områden. Den tänkande handen är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) och Kungl. Hovstaterna och har till syfte att visa hur deltagarna tillämpar teckning både som teknik och genre och vad det fria skapandet inom konstarten kan innebära.

Tio tävlingsdeltagare nomineras av en urvalskommitté utsedd av Konstakademien och inbjuds att ställa ut sina tävlingsbidrag digitalt på Kungligaslotten.se/dentänkandehanden

En jury utser därefter tre stipendiater som tilldelas 100 000 kr vardera vid en ceremoni på Kungliga slottet.

Ansökningsperiod
12 jan – 2 februari 2023
Läs mer

Stipendiater genom åren:

2022
Gabriel Gabriel Garble
Kayo Mpoyi 
Simon Persson

2021
Titus Boguslaw
Hannah Clarkson
Hanna Holmgren

2020
Felix Vasquez Aguilera 
Kristin Karlsson
Tomas Lundgren

2019
Sophie Westerlind
Emelie Markgren
Muhammad Ali

2018
Susan Whitlow 
André Olsson
Rut Karin Zettergren 

2017
Cedric Jaques Yu 
Love Dahlstedt
Roger Smeby

Stipendietävlingen arrangeras, för sjunde året i följd, med stöd av Elisabeth och Gustaf Douglas via den stipendiefond som instiftades med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag 2016. Fonden förvaltas av Konstakademien. Utställningen arrangeras av Kungl. Hovstaterna.


Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, nära 300 år. Akademin bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats

Relaterad media