Rolf Schockprisen är något så ovanligt som ett pris i såväl logik och filosofi, matematik, och visuell konst som musik. Pristagarna tas fram i ett unikt samarbete mellan tre svenska akademier: Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Akademien för de fria konsterna och Kungl. Musikaliska Akademien. Det slutgiltiga beslutet fattas av The Schock Foundation.
2024 års Rolf Schockpris i de visuella konsterna tilldelas Steve McQueen.
”I en värld präglad av våld, fanatism och girighet är Steve McQueens konstnärskap en lysande kompass i mörkret. Med exceptionell konsekvens, skärpa och precision aktiverar han betraktarens position inför konstverket, samtidigt som han insisterar på den rörliga bildens förmåga att ge kropp, röst och närvaro åt dem som förpassats till marginalerna. Den ”realism” det är frågan om här är i lika hög grad ett blottläggande av privilegier, makt och förtryck som en innerlig förmedling av ögonblick av stilla lycka och eufori; ett vidmakthållande av det etiskt mänskliga.”
Steve McQueen är brittisk konstnär, filmregissör och manusförfattare. McQueen representerade Storbritannien vid Venedigbiennalen 2009 och hans verk har bland annat visats på Tate Modern, Tate Britain i London och MOMA, The Whitney Museum i New York. McQueen har flera grader inom den brittiska imperieordern, (KBE, CBE, OBE) och har tidigare bland annat tilldelats Turner Prize.
McQueen har regisserat filmer som Hunger (2008), Shame (2011) och 12 Years a Slave (2013). 2008 vann McQueen Caméra d'Or-priset vid Cannes Film Festival för filmen Hunger och 2014 fick han både en Oscar i kategorin Bästa Film och Golden Globe Award för 12 Years a Slave. 2021 tilldelades McQueen European Film Award för innovativt berättande för filmen Small Axe.
Presskontakt:
Therese Sheats, kommunikatör vid Kungl. Akademien för de fria konsterna
therese.sheats@konstakademien.se
070-224 01 47
Steve McQueen, Sunshine State, 2022, HD video, sound, 30 mins 1 sec, continuous projection. © Steve McQueen. Courtesy the artist, Thomas Dane Gallery and Marian Goodman Gallery. Photo: Agostino Osio/Pirelli HangarBicocca, Milan. A Commission for International Film Festival Rotterdam 2022. Footage from The Jazz Singer courtesy Warner Bros. Pictures.
För Hans Ellegren, ordförande i The Schock Foundation och ständig sekreterare i Vetenskapsakademien, känns det stimulerande att på detta sätt kunna uppmärksamma viktiga insatser både inom vetenskap och kultur.
- Årets pristagare kan tyckas olika, men det är det som är så roligt med det här priset. Det förenar både vitt skilda ämnen och vitt skilda personligheter som kanske har mer gemensamt än man kan tro vid första anblicken, säger han.
2024 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas Oumou Sangaré
”för ett banbrytande musikskapande med rötter i urgamla traditioner. Som en av vår samtids största artister inom den traditionsbärande musiken omfamnar Sangaré samhällets alla delar och är en inspirationskälla in i olika genrer över hela världen”.
Den maliska sångerskan, kompositören och låtskrivaren Oumou Sangaré (född 1968) är känd över hela världen för sin levande och kraftfulla musik, som ofta innehåller revolutionerande budskap om kvinnors rättigheter, tradition och fattigdom.
Presskontakt:
Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungl. Musikaliska Akademien
fredrik.wetterqvist@musikaliskaakademien.se
070-889 55 84
2024 års Rolf Schockpris i logik och filosofi tilldelas Hans Kamp, Universität Stuttgart, Tyskland och Irene Heim, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, USA
”för (inbördes oberoende) upptäckt av idén till, och tidiga utveckling av, dynamisk semantik för naturliga språk”.
2024 års Rolf Schockpris i matematik tilldelas Lai-Sang Young, Courant Institute, New York University, USA
”för långvariga och djupa bidrag till teorin för icke likformigt hyperboliska dynamiska system”.
Presskontakt: Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63
> Läs mer
Rolf Schock efterlämnade en stor förmögenhet vid sin bortgång 1986. I sitt testamente donerade han medel för att möjliggöra utdelandet av ett pris i sitt namn. Hans vilja var att Kungl. Vetenskapsakademien skulle föreslå pristagare i logik och filosofi samt matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) skulle föreslå pristagare i en av de visuella konsterna och Kungl. Musikaliska Akademien i en av de musikaliska konsterna. Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation, som även formellt utser pristagarna. Prissumman för år 2024 är 600 000 kronor per prisområde, totalt 2,4 miljoner kronor. Priserna delas ut den 11 november på Konstakademien.
> Läs mer om priset
Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, grundad år 1735. Akademien bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.