2023-02-20 10:41Pressmeddelande

Priser som gör skillnad för konsten

På Konstakademiens Högtidsdag delade H.M. Konungen ut årets priser, belöningar och stipendier till 15 konstnärer till ett värde av 1.295.000 kronor. Ceremonin skedde i Konstakademiens Hörsal den 17 februari i närvaro av H.M. Konungen och H.M. Drottningen samt pristagare, ledamöter och gäster.

Konstakademien förvaltar donationsmedel om cirka en halv miljard kronor. Konstakademiens Prisnämnd beslutar om vilka konstnärer som tilldelas medel ur de olika fonderna och stiftelserna. I år prisades följande konstnärer: 

Elvire Soyez – Axel Theofron Sandbergs Akvarellpris
Ulla West – Axel Theofron Sandbergs Akvarellpris
Arne Fredriksson – Axel Theofron Sandbergs Akvarellpris
Leontine Arvidsson – Inez Leanders Belöning
Päivi Ernkvist – Göran Lagervalls pris
Jonas Nobel – Augusta, Oscar och Harry Höckerts Pris
Roger Andersson - Augusta, Oscar och Harry Höckerts Pris
Julia Bondesson – Paul Hedqvists Belöning
Gösta Wessel – Carl Christensens och Maria Ekmans Stiftelses pris
Ulla Viotti – Asmund och Lizzie Arles skulptörpris
Petra Jensen – Hans och Desy Vikstens Stipendium
Jens Fröberg – Vera och Göran Agnekils stipendium
Sofia Runarsdotter – Vera och Göran Agnekils stipendium
Sofia Heinonen – Martha Larssons Romstipendium
Ernst Nordin – Erik Lindbergs fond för främjandet av svensk medaljkonst

> Läs alla motiveringar här

Några uttalanden från pristagare och stipendiater:

Gösta Wessel

- Jag blev verkligen glatt överraskad och förvånad när jag fick priset, säger Gösta Wessel. Det innebär att jag kan arbeta mer med min fria konstnärliga verksamhet. Den fria konsten är den viktigaste delen i mitt arbete. Det är källan till allt annat. Här i min ateljé får jag nya erfarenheter och kan arbeta i lugn och ro, utan några krav från uppdragsgivare.

Jonas Nobel

- Jag känner mig glad och ärad, säger Jonas Nobel. Det här är ett fantastiskt pris som är större än ett stipendium. Man förstår att Akademien har sett vad jag gör och det innebär att jag ingår i ett samtal med människor jag inte känner som sitter i Konstakademien. Tack vare priset får jag tid att arbeta med min konst.

Ulla West

- Jag är 68 år och har kämpat för att få arbeta med min konst i alla år. Tack vare priset har jag nu råd att arbeta med min konst och kan ha kvar min ateljé på Mosebacke, säger Ulla West som fick akvarellpriset. Jag är verkligen jätteglad för priset som kom i rätt händer i rätt tid.

Sofia Runarsdotter

- När jag fick brevet från Konstakademien, trodde jag att det var ett kravbrev innan jag öppnade det! Jag funderade på om jag hade lånat någon bok, som jag inte lämnat tillbaka. Jag blev tvungen att läsa brevet flera gånger för att förstå att jag hade fått ett stipendium. Jag arbetar som ”konstnärlig fotograf”-bildkonstnär sedan några år. Stipendiet kommer jag att investera i en videokamera och arbetstid, för att utveckla min utställning Girls Unboxed till en film. Jag kommer att etablera en förlängning av utställningen, tillsammans med handbollstjejerna, i Robertsfors som blir ett experiment, säger Sofia Runarsdotter.

Julia Bondesson

- Jag blev förvånad och jätteglad!, säger Julia Bondesson. Jag känner mig väldigt ärad av belöningen som fackmän på Konstakademien har valt ut. Nu kan jag fortsätta att arbeta i min ateljé och jag blir inte lika beroende av extrajobb. Jag känner en trygghet och ett lugn.


Ämnen: konst

Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, nära 300 år. Akademin bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats