2022-04-01 07:54Pressmeddelande

Ny Preses och Vice preses i Konstakademien

Arkitekt Helena Tallius Myhrman är ny Preses och konstnär Klara Kristalova ny
Vice preses i Konstakademien. De har valts av Akademiens ledamöter för perioden 2022–2024.

 Att bevaka frågor av vikt inom bildkonst och byggnadskonst och sörja för erforderlig information om dem är kort Konstakademiens ändamål. Idag behöver vi koppla det till vår tid och dess olika utmaningar. Det kan vara att stimulera till diskussion om staden och dess arkitektur, eller visa på hur stads- och byggnadskonst kan understödja långsiktig hållbarhet.

Helena Tallius Myhrman

Jag ser fram emot att vara en del i arbetet med att upprätthålla både Akademiens traditionella roll och dess relevans i samtiden. 

Klara Kristalova

Helena Tallius Myhrman valdes in i Konstakademien 1997 och var då den första kvinnan som valdes in i egenskap av arkitekt.  

Helena Tallius Myhrman är utbildad vid Kungl. Tekniska Högskolan och Konsthögskolan, driver arkitektkontor med bland annat kyrk- och kulturmiljöuppdrag och har verkat som slotts-, och domkyrkoarkitekt samt stadsarkitekt. För Svartsjö slotts restaurering erhölls Statens fastighetsverks Kulturarvspris samt Europa Nostra nominering. Turebergskyrkan blev nominerad för European Award för Excellence in concrete och Helena Tallius Myhrman blev ”Årets betongarkitekt”. 

Klara Kristalova valdes in i Konstakademien 2012 som konstnärsledamot. Hon är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och verksam som bildkonstnär. Klara Kristalovas verk har visats i ett stort antal separatutställningar i Sverige och internationellt och hon har erhållit ett flertal stipendier och priser. Hennes verk är representerade i samlingar som Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, EMMA (Esbo Moderna konstmuseum) i Finland, Rubell Museum i USA samt på Centre Pompidour i Paris, Frankrike.

Preses är Konstakademiens ordförande och leder Akademiens Sammankomster och Förvaltningsnämndens sammanträden. Vice preses biträder Preses.

Helena Tallius Myhrman efterträder konstnärsledamot Johan Scott (preses 2019–2021). Klara Kristalova efterträder Hedersledamot Ann-Sofi Noring (Vice preses 2019-2021).


Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, nära 300 år. Akademin bedriver en verksamhet med utställningar, program, samverkansprojekt och kafé.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats