24 augusti till 29 september visar Konstakademien ett nytt utsmyckningsprojekt av ledamoten Eva Lange. Parallellt visas Bård Breiviks arbeten i en retrospektiv utställning curerad av Sune Nordgren.
Eva Lange är en svensk skulptör född 1935, bosatt i Stockholm, och ledamot av Konstakademien. Hon är utbildad vid Konstfack och Konsthögskolan och har sedan mitten av 1960-talet kunnat ses i åtskilliga utställningar och offentliga verk över hela Sverige och vidare i kommun- och museisamlingar, däribland Nationalmuseum och Moderna museet.
Nu visar Konstakademien fullskalemodellen till den nya skulpturgruppen Tro, Hopp, Kärlek, som utförs i granit och stål och får sin permanenta hemvist vid torget Skillnaden i centrala Helsingfors i höst. Gruppen är en del av projektet Två länder – en framtid, sprunget ur Finlands 100-årsfirande som självständig stat 2017. Utställningen som äger rum i Galleri Väst har skapats i samarbete med Liljevalchs konsthall och Stockholm konst.
Bård Brevik, 1948-2016, var en av Norges internationellt mest kända skulptörer. Han utbildades vid Bergens Konsthantverkskola och Saint Martins College of Art and Design i London. Han hade sin första separatutställning i Oslo 1974. Hans konst har visats i utställningar över hela världen – från Guggenheim i New York (1982) till Nationalmuseum i Mali (2010).Bård Breivik har även varit verksam som lärare vid flera konstskolor och professor i skulptur vid Kungl. Konsthögskolan 1982-1985.
Breivik arbetade både i små, stora och monumentala format, främst som bildhuggare och skulptör, men delar av hans konst rör sig i gränslandet mellan arkitektur, landskapskonst och stadsplanering. Nu fylls de tre Salarna på Konstakademien med arbeten från hela Breiviks konstnärskap. Utställningen är curerad av akademiledamoten Sune Nordgren. Till projektet War Paint i Sal Väst har han samarbetat med Greger Ulf Nilson som co-curator.
Båda utställningarna invigs med start kl 13.00 lördag 24 augusti.
Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.