2021-12-21 08:49Pressmeddelande

Kommande utställningar

Sophie Tottie "(Sense (Universal(s)), target I" 2020. Järnoxidbläck på papper, 150 cm x 150 cm. Foto CH Tillberg.Sophie Tottie "(Sense (Universal(s)), target I" 2020. Järnoxidbläck på papper, 150 cm x 150 cm. Foto CH Tillberg.

A i W H E t L

I Sophie Totties utställning AiWHEtL som visas i Konstakademiens salar 29 januari - 5 mars 2022 materialiseras förfluten tid i nuet genom återvinning.

Restprodukter som färgrester och penseltvätt införlivas och återbrukas i nya arbeten och i omarbetningar av tidigare verk och textmaterial.

Utifrån regler som stipulerar repetition av linjer, visuella och rumsliga förskjutningar eller specifika färgrecept, gestaltar verken skärningspunkter mitt i skiftande tankestrukturer.

Under våren kommer två publikationer med Sophie Tottie ges ut av Art and Theory Publishing, katalogen AiWHEtL som utgår från utställningen och en textantologi.

Sophie Tottie är konstnär, ledamot av Konstakademien och professor vid Kungl. Konsthögskolan. Hennes verk är representerade i samlingar som Museum of Modern Art i New York, Moderna museet i Stockholm och Kupferstichkabinett i Berlin.

> Klicka här för att läsa mer om utställningen

> Klicka här för pdf om utställningen

> För pressbilder klicka här

Henrik Ekesiöö

Henrik Ekesiöö "Onsdag" 2020, målad brons.

 

WHITE MEN CAN’T JUMP

White Men Can’t Jump handlar i stort om inkompetens, missbruk och oförmåga att skapa en fungerande tillvaro. Jag tycker om titeln av flera anledningar, men huvudsakligen för att den pekar ut just inkompetens på ett fint och tydligt sätt. Det är en nyckel för att förstå människorna som är gestaltade i utställningen. Att visa upp dem som inkompetenta utgör en ömhetshandling, att betrakta sina närmaste och konstatera att de är inkompetenta varelser. Primater som inte har gett efter för självdomesticering, vilket ju på många sätt hade varit den enkla vägen.

Henrik Ekesiöö

Henrik Ekesiöö är konstnär med Masterexamen vid Konsthögskolan, Umeå Universitet 2010. Ekesiöös konstnärskap kännetecknas av historieberättande i olika former. Hans praktik rymmer skulptur, performance, musik och video.

2019 mottog Henrik Ekesiöö Konstakademiens utställningsstipendium ur Folke Hellström Linds fond 2019. Stipendiet omfattar en utställning vid Konstakademien, medel för att genomföra utställningen samt en utställningskatalog. I utställningen som öppnar 29 januari 2022 visas flertalet skulpturer i brons.

> Klicka här för attt läsa mer om utställningen

> För pressbilder klicka här

Vad gör rutnätet. Furu, mdf, järn och målningar utförda i akryl och olja på poppelpannå.

Foto Jean-Baptiste Béranger

Matts Leiderstam, Vad gör rutnätet. Furu, mdf, järn och målningar utförda i akryl och olja på poppelpannå

VAD GÖR RUTNÄTET?

Jag arbetar sedan några år med en serie av abstrakta målningar som alla bygger på en form av rutnät som jag lärde mig redan som ung konststudent. Det är en arbetsmetod och på samma gång ett verktyg som har använts genom konsthistorien av konstnärer när de komponerar/disponerar bildytor.

I utställningen utforskar jag rutnätets visuella struktur och bygger ut det i rummet, samt reflekterar kring dess betydelse i vår tid. Det med tanke på att vi lever i ett nu där vi är oavbrutet uppkopplade till ett världsomspännande datanät via våra skärmar.

Matts Leiderstam

Matts Leiderstam är konstnär och forskare. Han erhöll sin doktorsgrad i fri konst från Konsthögskolan i Malmö 2006 och studerade måleri på Akademin Valand 1984–1989. Projektet Vad gör rutnätet? är ett praktikbaserat konstnärligt forskningsprojekt som drivs med stöd av Vetenskapsrådet, förlagt till Konsthögskolan i Malmö.


> Klicka här för attt läsa mer om utställningen

> För pressbilder klicka här

 


Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, nära 300 år. Akademin bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats