Förhandsvisning via denna länk. Den tänkande handen är en årligen återkommande utställning med unga tecknare verksamma inom konst, arkitektur, tecknade serier, animation, mode, design, illustration, spelutveckling eller andra närliggande områden. Utställningen är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) och de Kungl. Hovstaterna och har till syfte att visa hur deltagarna tillämpar teckning både som teknik och genre och vad det fria skapandet inom konstarten kan innebära.
I år inkom över 300 ansökningar till att medverka i utställningen av vilka Konstakademiens urvalskommitté utsett tio tecknare. Utställningen brukar visas i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet men i år görs istället en digital satsning och utställningen blir tillgänglig på kungligaslotten.se.
Aron Landahl (f. 84)
Esbjörn Grip (f. 93 )
Felix Vasquez Aguilera (f. 84)
Ingrid Giro (f. 87)
Jesper O.T. Andersson (f. 91)
Joakim Derlow (f. 90)
Kristin Karlsson (f. 88)
Minna Floss (f. 92)
Siri Carlén (f. 86)
Tomas Lundgren (f. 85)
kommer av utse tre av de tio nominerade till ett stipendium om 100.000 kr vardera, som tillkännages den 3 juni. Juryn består av H.K.H. Prins Carl Philip, Isabella Nilsson, Ständig sekreterare vid Konstakademien, konstnärerna Anette Senneby, Leif Elggren och arkitekt Petra Gipp, ledamöter av Konstakademien.
Webbutställningen öppnar för allmänheten fredag 8 maj och pågår fram till hösten via kungligaslotten.se/dentänkandehanden
Utställningen arrangeras med stöd av Elisabeth och Gustaf Douglas via den stipendiefond som instiftades 2016 med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. Fonden förvaltas av Konstakademien. Utställningen arrangeras av Kungl. Hovstaterna.
H.M. Konungen vill genom Den tänkande handen uppmuntra unga konstnärer att utveckla de mångfacetterade uttryck som är möjliga inom konstarten teckning.
Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.