Den konstnärsdrivna föreningen Fylkingen tilldelas Bernadottepriset 2025 om 200 000 kronor för att under nästan ett sekel legat i frontlinjen av konstens och kulturens utveckling i dialog med teknik och samhälle.
Fylkingen är en världsledande plattform för experimentell konst och musik. Idag samlar man upp emot trehundra utövande svenska och internationella kulturutövare som bjuds in att utveckla och presentera nya verk i Fylkingens lokaler i Stockholm. Genom att skapa en plats för utbyten mellan utövare och publik bidrar man till att upprätthålla den kreativa och framtidssyftande dynamik som är stadens credo.
- Det är fantastiskt roligt att akademierna med utnämningen av Fylkingen väljer att lyfta alla de konstnärer som genom föreningens drygt nittioåriga historia arbetat med att skapa plats för nya och prövande konstnärliga uttryck. Med priset får vi en bekräftelse av den konstnärsdrivna och idéburna kulturens relevans, historiskt och idag, och på att Fylkingen fortsatt ska verka experimentellt och med blicken mot framtiden.
Malte Dahlberg, Ordförande Fylkingen
Priset överlämnas vid en ceremoni på Kungliga slottet av H.M. Konungen den 20 maj 2025 kl. 15. Pressackreditering till prisceremonin: press@kungahuset.se
Om Bernadottepriset
Bernadottepriset instiftades 2023 av Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och tilldelas årligen en forskare, konstnär, organisation eller institution som under en längre tid bidragit till folkbildning eller samhällsutveckling inom fältet kultur, kulturarv, konst och estetik.
Tidigare mottagare av priset:
2023: Föreningen Svenskbyborna.
2024: Professor emeritus Gunnar Bjursell.
Priset ingår i Bernadotteprogrammet som årligen delar ut forskningsstipendier till yngre forskare och konstnärer. Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan de fem kungliga akademierna.
Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, grundad år 1735. Akademien bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.