2023-11-28 07:12Pressmeddelande

Beslut om Batavernas trohetsed till Claudius Civilis

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1606 – 1669. Batavernas trohetsed till Claudius Civilis 1661 –1662, olja på duk. Sedan år 1798 är Kungl. Akademien för de fria konsterna ägare till konstverket. Foto: Leif Mattsson.Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1606 – 1669. Batavernas trohetsed till Claudius Civilis 1661 –1662, olja på duk. Sedan år 1798 är Kungl. Akademien för de fria konsterna ägare till konstverket. Foto: Leif Mattsson.

Konstakademiens ledamöter har nu beslutat i frågan om deposition av Rembrandts verk Batavernas trohetsed till Claudius Civilis.

Batavernas trohetsed till Claudius Civilis ska fortsättningsvis deponeras i Nationalmuseum och det tidigare avtalet med dess villkor ses över och förlängs i 7,5 år.

Nationalmuseum ser positivt på nationella och internationella utlån under perioden i syfte att sprida kunskapen om detta kulturarv, dess ägare och om Nationalmuseum. 

Nationalmuseum kommer att arbeta aktivt för en långsiktig och hållbar lösning för Rembrandts mästerverk Batavernas trohetsed till Claudius Civilis.

Överenskommelsen har möjliggjorts genom en donation och donator vill på detta sätt stödja två viktiga institutioner i svenskt kulturliv. Båda är i behov av ekonomiska bidrag för att vårda och utveckla sina respektive uppdrag. Att Rembrandts verk fortsättningsvis kan visas i Nationalmuseum är avgörande för donators beslut.


Ämnen: konst

Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, grundad år 1735. Akademien bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.