Amalia Årfelt mottog 2016 Konstakademiens utställningsstipendium (med bidrag ur Folke Hellström-Linds fond). Den 6 oktober kl.13.30 öppnar utställningen med pannåer och skulpturer av lejon, apor, ormar och färggranna fåglar i fantasilandskap, bland palmer och vattendrag med näckrosor, i Konstakademiens Galleri Öst.
Det är en dröm, en utopi, ett Paradisien som måhända kan kallas Amalien. I sitt måleri arbetar Årfelt med intensiva färgmöten. Himlen är knallgul och marken rosa. Även vad gäller färgerna rör sig Årfelt i gränslandet mellan det sköna och det råa. I Amalias Paradisien är kulörerna närmast läckra. Det är som om man kan förnimma deras sälta och sötma, den krispiga smaken av ljusblått, surheten i det gula och de röda färgernas runda fruktighet. Färgerna försätter betraktaren i en kulinarisk dröm. Utdrag ur utställningens katalogtext av Ann-Marie Tung Hermelin.
- Jag ser en hund på stan. En katt i ett fönster. Ett rådjur på ett blommande fält. Eller någon berättar: "Det satt en Sädesärla på en sten och vippade med stjärten". Det ger mig inspiration, det kan få mig sugen på att måla, säger Amalia Årfelt om sitt skapande.
Konstakademiens utställningsstipendier
Konstakademien utlyser varje år fyra utställningsstipendier på cirka 100 000 kronor som utbetalas under hösten. I stipendierna ingår också möjligheten att presentera sitt konstnärskap inom de närmaste åren samt en katalog som produceras inom Konstakademiens skriftserie.
Amalia Årfelt:
Född 1969.
Utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1990-95, 96 samt 2006-2008.
Förutom separatutställningar på bland annat Hässleholms kulturhus, Enköpings konsthall och Supermarket, Konstnärshuset och Nationalgalleriet i Stockholm har hon gjort en rad offentliga verk, företrädesvis i Stockholmsregionen. Amalia Årfelt har också utformat filmprisstatyetten Gullspira.
Kungliga akademien för de fria konsterna, Konstakademien, grundades 1735 med ändamålet att främja utvecklingen av bildkonsten. Detta sker bland annat genom att bevaka området och föra konstens talan, förvalta samlingar, anordna utställningar samt främja utbildning och forskning genom nationella och internationella kontakter. Se vidare www.konstakademien.se.
Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.