Med vernissage den 24 augusti visar Galleri Flach verk av Martin Gustavsson i två separata utställningar i Konstakademiens hus på Fredsgatan i Stockholm.
Installationen Un Chant Ecarlate, en serie målningar som visades 2018 på Dak’art, biennalen i Senegal, kan ses i Galleri Öst. Målningarna har nu blivit fler till antalet och knyter an både till Stockholm och Dakar.En blomma i form av en krysantemum är ett återkommande motiv i Un Chant Ecarlate. Men i målningarna finns också svarta rektanglar som blockerar blicken – ett hinder i blickfånget som utgår från tankar om censur och förbud, ett centralt tema i Martin Gustavssons konst, som berör fördomar i homofoba samhällsstrukturer.
I Galleri Flachs ateljélokal på plan 4 visas parallellt en ny version av Martin Gustavssons installation In No Particular Order. Den visades första gången 2011 på Göteborgs konstmuseum och omfattar i denna utställning ett 50-tal målningar, sammanställda i ett platsspecifikt flöde likt en kalejdoskopisk mosaik som utgår från rummets arkitektoniska förutsättningar.
I båda utställningarna finns ett måleri som gestaltar skönhet, skörhet, åtrå och förgänglighet, ämnen som har funnits och undersökts i Martin Gustavssons konstnärskap i alla år. Han talar om måleriet som en kroppens abstraktion där färger och former blir till koder och symboler. Paralleller kan dras både övergripande till konsthistorien och till gaykulturers kommunikativa kodsystem, där konstnärens målningar inbegriper gestaltade tecken om förbjudna erotiska möten, blickar och åtrå.
Martin Gustavsson (1964) är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm och Middlesex University och har ställt ut i Sverige och internationellt sedan 1990-talet. Han bor och är verksam i London och Stockholm. För närvarande undervisar han på Konstfack i Stockholm och har under senare år även genomfört ett antal workshops och utställningar med studenter i Peru.
Utställningen invigs i Galleri Öst den 24 augusti klockan 14.00 – direkt efter utställningarna med Bård Breivik och Eva Lange som öppnar klockan 13.00 samma dag – och pågår till den 29 september.
Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.