2019-01-10 17:15Nyheter

Markus Anteskogs utställning på Konstakademien – mellan apokalyptisk destruktion och paradoxal skönhet

null

Ödsliga stäpper och ökenområden i Kazakstan i södra Sibirien. Här utförde Sovjetunionen mer än 400 kärnvapenexperiment från slutet av 1940-talet och framåt. Det är temat för Markus Anteskogs utställning Tournament of Shadows, en svit stora målningar i tusch på fiberduk och tre skulpturer, i en tid när kärnvapen åter har dykt upp som ett reellt hot. Utställningen invigs av konstkritikern och författaren Peter Cornell, 19 januari kl. 13.30 i Konstakademiens Galleri Öst.

Målningarna utgår från dokumentära foton och filmer och beskriver en nebulös skuggvärld mellan apokalyptisk destruktion och paradoxal skönhet, mellan figuration och upplösning. I stormakternas kärnvapenkapprustning tycktes militärstrategisk rationalitet sammanstråla med en inre dödsdrift.

Testområdet i Kazakstan påminner om de otillgängliga och öde landskap som fick namnet icke-platser i Robert Smithsons eller Michael Heizers Land Art. Denna avlägsna periferi i Sibirien långt från maktens centrum blev en avstjälpningsplats: för kärnvapensprängningar men också för dissidenter; redan Dostojevski förvisades till samma ödsliga trakt. Ändå blev denna skenbart gudsförgätna icke-plats ett centrum i hans författarskap, som en existentiell vändpunkt och en ny början. Och i Tournament of Shadows har Markus Anteskog sökt sig till samma yttre och inre icke-platser.

Markus Anteskog, född 1973, bosatt i Hudiksvall. Kungl. Konsthögskolan 1999-2004. Har ställt ut på bland annat Konstepidemin och Galleri Box i Göteborg, Galleri Stene i Stockholm och Hälsinglands museum.


Om Konstakademien

Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats