2025-01-09 14:33Nyheter

Invalda ledamöter under 2024

Under 2024 har fem nya ledamöter valts in i Konstakademien:

Runo Lagomarsino, konstnär
Valeria Montti Colque, konstnär
Sirous Namazi, konstnär
Mattias Palme, arkitekt
Martin Rörby, hedersledamot

Under 2024 har fem nya ledamöter valts in i Konstakademien:

Runo Lagomarsino, konstnär
Valeria Montti Colque, konstnär
Sirous Namazi, konstnär
Mattias Palme, arkitekt
Martin Rörby, hedersledamot

 
Valeria Montti Colques. Foto: Ricard Estay.

VALERIA MONTTI COLQUE

Konstnär
Invald vid Sammankomsten 29 april 2024

I Valeria Montti Colques konstnärskap är transformation, andlighet och diaspora ofta återkommande teman. Hon arbetar med berättelser och bygger upp bildvärldar med inspiration från vardagslivet, myter, religioner, samhället, arv och populärkultur. Verken innehåller ofta symboler och metaforer. Vardagliga upphittade föremål, kostymer, och kulturellt skräp blir till collage-baserade skulpturala installationer och performances. Valeria Montti Colques arbetar gärna kollektivt tillsammans med konstnärer, musiker, performanceartister, familj och vänner.

Valeria Montti Colque, f. 1978 har en examen från Kungl. Konsthögskolan. Hennes installation, Apu Mamáhöjden Ojitos de Sal förvärvades av Moderna Museet i Stockholm som en del av deras samling 2022. Valeria har medverkat i en rad utställningar och performance i Sverige och internationellt. Hon har haft en separatutställning på Museo de Solidaridad Salvador Allende i Santiago de Chile under 2020 och representerar Chile, som första exilchilenare, i 2024 års Venedigbiennal.

Runo Lagomarsino. Foto: Krzysztof Zielinski

RUNO LAGOMARSINO

Konstnär
Invald vid Sammankomsten 29 april 2024

Runo Lagomarsinos konstnärliga arbete är poetiskt, existentiellt, politiskt och precist. Han använder objekts, bilders, platsers och t.o.m. mer immateriellt undflyende element, som sol, ljus och vattens, målande förmåga att fånga betraktaren. Verken är både fysiska och konceptuella, känns i både kropp och själ, och berör frågor om allt från nationell identitet till internationell historia och hur dessa påverkar vår nutid. Lagomarsino använder ofta det självbiografiska sammanlänkat med skeenden och frågor som påverkar oss alla.

Med teckningar, skulpturer, återvunna objekt, collage, aktioner och installationer visar han kopplingar mellan det koloniala förflutna och dess återverkningar i vår samtid och framtid.

Runo Lagomarsino, f. 1977 har en masterexamen från Malmö konsthögskola vid Lunds universitet och har också studerat på Whitney Independent Study Program i New York. Runo Lagomarsinos konst har visats i många sammanhang i Sverige och internationellt, däribland Malmö Konstmuseum, Solomon R. Guggenheim Museum i New York och Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Madrid. Han har deltagit i flera biennaler som Venedigbiennalen och São Paulo biennalen. År 2019 erhöll Runo Lagomarsino Moderna Museets vänners skulpturpris.

Sirous Namazi

SIROUS NAMAZI

Konstnär
Invald vid Sammankomsten 29 april 2024

Sirous Namazi gestaltar med allvar, humor och ömsinthet allmänmänskliga teman utifrån personliga erfarenheter. I olika material såsom funnen keramik, broderi, byggnadsmaterial, video eller måleri belyser han minnets bedräglighet och smärta.

Sirous Namazi, f. 1970 är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han har medverkat i ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Han har haft soloutställningar på bland annat Magasin III i Stockholm och Fundació Joan Miró i Barcelona. Tillsammans med Jacob Dahlgren representerade Sirous Namazi Sverige vid Venedigbiennalen i nordiska paviljongen 2007. Han har mottagit flera olika utmärkelser så som Prins Eugen-medaljen – för framstående konstnärlig gärning, Stockholms stads hederspris och Barbro och Holger Bäckströms stipendium.

Mattias Palme

MATTIAS PALME

Arkitekt
Invald vid Sammankomsten 29 april 2024

Mattias Palme har en ambition och tro på att vi genom arkitektur kan stärka lokalsamhället. I sitt arbete som arkitekt är han därför ofta inriktad mot samhällsfastigheter och publika byggnader med viktiga samhällsfunktioner som skolor, vård och idrott. Arkitekturen är lågmäld men med tydlig inlevelse där byggnadernas innehåll spelar huvudrollen. Många gånger finns husen i mindre orter och en ambition har då varit att få folk att kunna stanna kvar där de bor. Den samhällsbyggande ambitionen har också visat sig i texter han har skrivit.

Mattias Palme, f. 1968, har en examen från arkitekturskolan på KTH i Stockholm. Tillsammans med ett par medarbetare leder han sedan 2005 kontoret LLP arkitektkontor med ett tiotal anställda. Bland projekten märks:

Kronängsskolan i Vaxholm; nybyggnad av högstadie- och kulturskola 2017.
Adolfbergsskolan Knivsta; nominerad till Kasper Sahlinpriset 2020.
Förskolan Träffen Nyköping, utsedd till Årets skol- och förskolebyggnad 2022.

Martin Rörby

MARTIN RÖRBY

Hedersledamot
Invald vid Sammankomsten 29 april 2024

Martin Rörby är en framstående arkitekturforskare med mycket god kunskap om svensk arkitektur och stadsbyggande, särskilt sent 1800-tal, 1900-tal och samtida. Han deltar flitigt i det offentliga samtalet om staden som livsmiljö och presenterar dessutom regelbundet arkitektur i SVT.

Martin Rörby, f. 1964, är fil.dr., arkitekturhistoriker, skribent och tidigare sekreterare i Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Han har en bakgrund på Arkitekturmuseet (nu ArkDes) och Stockholms universitet. Han har publicerat flera böcker om 1900-talets arkitektur och medverkat i ett antal antologier.

Åren 2017–2021 var Martin Rörby ledamot av, och från 2020 ordförande i Sveriges Arkitekters, SA:s, Akademi för Kulturmiljö. Hösten 2018 belönades han med Olle Engkvist-medaljen för sina folkbildande insatser inom arkitektur- och stadsbyggnadsområdet. År 2020 mottog han också Stockholms Byggnadsförenings jubileumsstiftelses hederspris.



Om Konstakademien

Konstakademien är den äldsta av Sveriges kungliga, nationella akademier, grundad år 1735. Akademien bedriver en verksamhet med utställningar, program, kafé och samverkansprojekt.