Enno Hallek, född 1931, hade sin första separatutställning 1963 och har sedan dess regelbundet ställt ut. Återkommande motiv i hans konstverk är regnbågsfärgskalan och solnedgångar, något som enligt Hallek speglar hans uppväxt på och vid havet. Under 1970- och 80-talet arbetade Hallek med hybrider mellan skulpturer och måleri. Enno Halleks utställning Portable Sunset Forever invigs 6 oktober kl. 12.30 i Salarna, Konstakademien. Inviger gör Leif Bolter, preses för Konstakademien.
– Min konstnärsgeneration (1950-60) ansåg att modernismen hade målat in sig i ett hörn. Vi lockades istället av äldre ”föreställande” konst som exempelvis impressionisterna men också av de gamla mästarna, både inom- och utomeuropeiska. Vi ansåg även att det fanns ”bra målare” bland de då föraktade hötorgsmålarna – den tidigaste pop-konsten i Sverige. Är det sant att mosaikmästarna i 500-talets Ravenna försökte avbilda Gud genom att måla ljuset med regnbågsfärger? Var det därifrån impressionisterna ville fortsätta? undrar Enno Hallek och fortsätter:
– Alla bär på landskap från barndomen. Ett särskilt fenomen hos flyktingar och emigranter som inte kan korrigera upplevelserna på platsen. I mitt fall brukar jag skylla mitt ältande av solnedgångar, speglar och regnbågar på min uppväxt ombord på en kombinerad trålare/husbåt. Det nordiska ljuset på Östersjöns vatten. Det kan vara en förklaring till min glissando-färgskala, säger Enno Hallek om sin utställning.
Enno Hallek utbildades vid Kungl. Konsthögskolan 1953-58 och var professor vid Kungl. Konsthögskolan 1981-91. Bland offentliga verk kan nämnas entréplanet på gamla Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna och Stadions tunnelbanestation i Stockholm.
Utställningen pågår mellan den 6 oktober och den 11 november 2018 i Salarna, plan 2.
Konstakademien, Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27 C (hiss), Stockholm.
Tisdag – fredag 11–17,
lördag – söndag 12 –16.
Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.