2019-01-10 18:15Nyheter

Curt Asker – retrospektiv

null

Välkommen till vernissage för en retrospektiv utställning med Curt Asker (1930-2015), en konstnär som har fått stor uppmärksamhet och uppskattning både nationellt och internationellt. Curt Asker nämns i samma andetag som konstnärerna Robert Smithson, Andy Goldworthy och Richard Long. Liksom dem arbetade Curt Asker med naturen som bas för sin konst. Kent Lindfors, konstnär och ledamot i Konstakademien, inviger utställningen i Salarna, plan 2, på Konstakademien den 19 januari kl. 13.00.

”Jag har alltid haft tecknarens och målarens syn på rummets och ytans förvandlingar även när jag använt t ex himlen som underlag: använt rummet som vore det en yta”

”För mig har mina svävande teckningar och tidigare drakar varit en sorts redskap att se med. Samtidigt har jag ju hela tiden velat nå den punkt där verktyget och bilden av verktyget sammanfaller. Kanske är vår tids konst mer ett redskap att se med än en strävan efter ’murad’ slutgiltighet. En trampolin att hoppa från.”

(ur Curt Askers självbiografiska anteckningar)

Curt Asker var bosatt och verksam i både Sverige och Frankrike. Hans verk har ställts ut över hela världen. 1984 var Curt Asker Sveriges representant på Biennalen i Venedig. Asker har haft många offentliga uppdrag och är representerad på museer och i privata samlingar bl.a. i Europa och USA. 1950-1955 studerade han vid Konstakademien och 1980 blev han ledamot av Konstakademien. Curt Asker fick många utmärkelser bl.a. tilldelades han Prins Eugen-medaljen 1987.

Utställningen arrangeras i samarbete med Galleri Gunnar Olsson. I samband med utställningen publiceras en katalog. Utställningen pågår mellan den 19 januari och den 24 februari 2019 i Salarna, plan 2, Konstakademien, Fredsgatan 12/Jakobsgatan 27 C (hiss), Stockholm.


Om Konstakademien

Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.


Kontaktpersoner

Therese Sheats
Kommunikatör
Therese Sheats