2018-03-15 17:32Nyheter

Arkitekten Andrea Branzi en av Rolf Schock-pristagarna 2018

null

Konstakademien har tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Musikaliska akademien utsett årets fyra Rolf Schock-pristagare, som tilldelas till 400 000 kronor per prisområde, sammanlagt 1,6 miljoner kronor. Priset för de visuella konsterna tilldelas Andrea Branzi. 

Rolf Schock, lämnade vid sin bortgång 1986 efter sig en stor förmögenhet, som förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation och priset delas ut varje år i enlighet med önskemålen i hans testamente. Årets prisutdelning äger rum på Konstakademien den 15 oktober.

Priset för de visuella konsterna tilldelas Andrea Branzi,italiensk arkitekt, designer, debattör och författare, född 1938, och en av grundarna till studion Archizoom Associati, som med sitt projekt No-stop city i slutet av 60-talet bidrog till att formulera arkitektur som kritik och teori. 

No-stop city visar på de yttersta konsekvenserna av den sena kapitalismens urbana utveckling. Det var en Superarchitettura, en superarkitektur, bestående av superproduktion och superkonsumtion. Tillsammans med andra italienska grupper, som Superstudio, inledde de en förnyelse av inte bara italiensk design utan formulerade en design i en bred kulturell och politisk kontext. 

Denna, så kallade Radikal design eller Anti-design, fick sitt internationella genombrott med utställningen Italy: The New Domestic Landscape på MOMA 1972. 

Andrea Branzi har haft en nyckelroll i designriktningar som Global Tools, Alchimia och Memphis. Bland hans mer kända möbler finns Superonda sofa, 1966, Mies chair, 1968, och den modulära Safari sofa, 1968; alla avsedda att ifrågasätta reglerna för hur vi bor. Under 80-talet kom Animali Domestici, hybrider av natur och konstgjordhet och efter milleniumskiftet utvecklas Branzis design till personliga objekt av mer fragmenterad sammansättning fyllda av subtil jiddisk ironi.

Juryn ger priset till Andreas Branzi ”för hans långa och betydelsefulla engagemang i diskussionen om staden, arkitektur och design. Som arkitekt, tänkare, skribent och filosof är han en av huvudpersonerna bakom italiensk radikal design och hur den formulerades efter modernismen. Genom Archizoom Associati, som han var med att grunda 1966, har han starkt bidragit till artikulerandet av arkitektur som kritik och teori. Projektet No-Stop City och begrepp som anti-design är fortsatt centrala i samtida arkitektur- och designkontext, kanske än mer idag än när de en gång utformades.”

De övriga pristagarna är:
Logik och filosofi – Saharon Shelah, Hebrew University of Jerusalem, Israel
Matematik – Ronald Coifman, Yale University, USA
De musikaliska konsterna – Barbara Hannigan, kanadensisk sopran och dirigent


Om Konstakademien

Konstakademien samlar konstnärer och arkitekter och verkar för att konsten och arkitekturen ges den vikt och det stöd som behövs för att fortleva och berika det svenska samhället. Nyckelorden är kunskap, oberoende och långsiktighet.