2022-03-30 13:00Pressmeddelande

Stjärnspäckat när SM avgörs i Kläppen

Foto: Samuel Ålander, eventansvarig på Kläppen Ski Resort Nationalarenan Kläppen Snowpark

Det blir en stjärnspäckad tillställning när SM i freeski och snowboard går av stapeln i Kläppen. Den 1–3 april kommer allt ifrån OS-åkare till nya unga talanger möta varandra i kampen om att bli svensk mästare.

Helgen den 1–3 april står Sveriges nationalarena, Kläppen, värd för SM i freeski och snowboard. Under tre dagar ska svenska mästare i grenarna big air, slopestyle och halfpipe koras. På plats finns allt ifrån OS-medaljörer till åkare från den nationella tävlingsscenen för att utmana varandra om de prestigefyllda SM-titlarna och totalt närmare 200 000 kronor i prispengar.

Arbetet med att förbereda nationalarenan inför helgens SM pågår för fullt. Parkens halfpipe har sedan i onsdags varit avstängd och under anläggningens stängda timmar repareras och optimeras resterande delar av Kläppen Snowpark.

– Vi på Kläppen är mycket stolta över att varje år husera svenska mästerskapen i vår stora park. Kläppen Snowpark är unik i sitt slag och den park i Sverige som möjliggör tävlingar av den här storleken. Nivån på de svenska åkarna är superhög och jag rekommenderar alla att komma och beskåda SM i helgen. Det kommer att vara världsklass rakt igenom, säger Gustav Eriksson, VD på Kläppen Ski Resort.

SM i Kläppen kommer bjuda på ett stjärnspäckat startfält med OS-medaljören Jesper Tjäder i spets. Landslagsåkarna möter dock tufft motstånd i både utvecklingslandslaget och yngre talanger.

– Det ska bli jättekul att allt ifrån de som tävlar på Swedish Slopestyle Tour till OS-åkare kommer vara där. Att få avsluta säsongen med ett så stort möte med så många duktiga svenska åkare ska bli roligt, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

På Europacupen har både freeskiåkarna och snowboardåkarna visat framfötterna under säsongen. Johanna Sellaman, freeski, och Tova Nejne, snowboard, har båda tagit karriärens första pallplats och kommer säkerligen vara med i kampen om SM-medaljerna.

– Med Tova Nejnes fina resultat i bagaget kommer hon vara en hård konkurrent till utvecklingslandslagets Novalie Engholm, säger snowboardlandslagets förbundskapten Jocke Hammar.

Stjärnspäckade tävlingar blir det även på snowboardsidan när hela landslaget finns med i startlistan. Men OS-åkarna Sven Thorgren och Niklas Mattsson får räkna med ett tufft motstånd av utvecklingsladslaget och åkare från Swedish Snowboard Series.

– Under världscupavslutningen i helgen var det en tight intern duell i finalen mellan Sven Thorgren och William Mathisen. Samma hårda kamp kan förväntas på SM i veckan, där de ska slåss om medaljerna och hela utvecklingslandslaget är med och sätter press, säger snowboardlandslagets förbundskapten Jocke Hammar.

På SM finns en tävlingsklass för alla och publiken kommer få se allt ifrån kids till masters ta sig an Kläppens park. Men det kommer inte bara bjudas på spännande tävlingar och rafflande dueller. I sponsorbyn kommer du kunna träffa flera av tävlingens sponsorer. I Svenska Spel montern kommer du kunna se allt material från kampanjen The Flip och hos NOBE kan du provsmaka dryck. Varför inte snacka snowboard med leverantören Burton eller ta chansen att få lite tips av freeski- och snowboardlandslagens tränare samtidigt som du får dina skidor eller brädan vallad.


Om Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort ligger i Sälen och är Sveriges sjätte största skidanläggning med 37 nedfarter i alla väderstreck. Kläppen är känt för sin höga kvalitet på snön samt den prisade snowparken som blivit utnämnd till landets bästa nio år i rad. Hela familjen har sin egen skidåkning på Kläppen, från den lilla knatten till mamma, pappa, mormor, morfar till tonåringen som vill utvecklas på skidor eller bräda.