2022-11-09 09:21Pressmeddelande

Kläppen först i Skandinavien med elektriska Snowbikes

Det började med att skoteråkandet ersattes av skid- och snowboardåkning vid personalskiften i lifthusen i vintras, nu kompletteras transporterna av MoonBikes – 100% elektriska Snowbikes. Kläppen Ski Resorts målbild är att ha en fossilfri anläggningsdrift inom 5 år.

- För oss på Kläppen har det alltid varit av stor vikt att tänka långsiktigt och hållbart. Vi pratar inte om vårt hållbarhetsarbete så ofta eftersom det är en naturlig del av vår värdegrund och DNA, säger Gustav Eriksson, VD på Kläppen Ski Resort.

Ett av Kläppens hållbarhetsmål är att anläggningsdriften ska vara fossilfri år 2027. Omställningen är påbörjad och nytt för i år är två MoonBikes, 100% elektriska Snowbikes. Eftersom det inte finns något liknande på marknaden är den svårklassificerad, den påminner både om en lättare snöskoter och har flera likheter med en moped.

- Vi kom i kontakt med det franska startupmärket MoonBikes och kände direkt att det var en bra investering. Deras eldrivna Snowbikes går i 42 km/h, har en uppvärmd batteribox som gör det möjligt att köra ner till 25 minusgrader i cirka en och en halv timme. Vi är först i Skandinavien med att köpa in MoonBikes och ser fram emot att testa och utvärdera. Om utfallet visar sig positivt kommer vi byta ut fler snöskotrar, säger Gustav Eriksson.

MoonBikes kommer först och främst att användas för transport av personal, de tyngre transporterna med last måste fortfarande göras med snöskoter.

- Löser vi den fossila skotertransporten har vi uppnått målet med fossilfri anläggningsdrift. På Kläppen ligger vi rejält i framkant när det gäller vårt hållbarhetsarbete, något vi är stolta över, avslutar Gustav Eriksson.

För MoonBikes är samarbetet en del av en större Sverigesatsning.

- Vi är glada att vara en del av Kläppens hållbarhetsresa. MoonBikes befinner sig just nu i en svensk storsatsning, och vi ser fram emot att bli en vanlig syn i den svenska fjällvärlden, säger Hervé Browne, Europachef, MoonBikes.


Om Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort ligger i Sälen och är Sveriges sjätte största skidanläggning med 37 nedfarter i alla väderstreck. Kläppen är känt för sin höga kvalitet på snön samt den prisade snowparken som blivit utnämnd till landets bästa nio år i rad. Hela familjen har sin egen skidåkning på Kläppen, från den lilla knatten till mamma, pappa, mormor, morfar till tonåringen som vill utvecklas på skidor eller bräda.