2016-04-22 14:49Pressmeddelande

Kläppen bygger Sälens första gondol!

Under sommaren 2016 sker den största investeringen i Kläppen Ski Resorts historia, en satsning som sätter avtryck i hela skidbranschen, då en toppmodern gondolbana tar plats på berget. Investeringen är på cirka 90 miljoner kronor och invigningen beräknas till säsongspremiären i mitten av december 2016. Gondolbanan blir en av de modernaste i världen.

– Detta är en dröm vi skissat på under flera år. Vi för in lite av alpernas bekvämlighet och upplevelse i Sälenfjällen och tror att gondolen kommer att öka attraktionskraften för hela regionen. Gondolen blir ett landmärke, säger Gustav Eriksson, tillträdande VD på Kläppen.

Byggstart sker under våren och gondolen kommer att starta vid Välkomstcentret, bredvid riksväg 66 med en mellanstation vid Tranantorget där gäster kan kliva på och av för att sedan åka vidare upp till toppen. Till skillnad från en traditionell stolslift där gästerna sitter på rad, är gondolen ombonad och väderskyddad med två soffor mitt emot varandra. Varje gondol rymmer tio personer och alla sitter bekvämt på eluppvärmda säten, vilket kommer vara skönt under kalla dagar. Gondolen är driftsäker och tål vind och kyla på ett bättre sätt än den befintliga stolbanan.

– Färden upp blir en upplevelse i sig. Gondolen har fönster från golv till tak som ger milsvid utsikt ända bort till Norge. Skidor och snowboards placeras på utsidan och gästerna färdas bekvämt och tryggt.En skidlärare kan få med sig en hel barngrupp till toppen, och man når nästan alla anläggningens pister som för övrigt har Sälens högsta fallhöjd i ett liftåk, fortsätter Gustav.

Förutom skidgäster möjliggör gondolen för helt andra grupper att ta sig till toppen.

– Det går enkelt att köra in en barnvagn eller rullstol, så fler får tillgång till utsikten och kan ta en fika i Toppstugan. Sedan har vi våra längdskidåkare som smidigt tar sig upp till Toppspåret. Vi tittar på att skapa ett utbud av aktiviteter på toppen som gör det värt att besöka oss året om.

– Vi gör investeringen till stora delar av egen kraft, vilket är unikt, speciellt med tanke på att vi är ett privatägt familjeföretag. Vi får finansiellt stöd på en del av Tillväxtverket och belånar det vi själva inte stoppar in, avslutar Gustav Eriksson.

Fakta
Märke: Doppelmayr
Kapacitet: 2400 personer i timmen.
Banan har 47 gondoler, där varje gondol rymmer 10 personer.
I Sverige finns totalt 3 gondoler, detta blir den första i Sälenfjällen.

Kläppen Ski Resort en privatägd skidanläggning i Sälen. Skidsystemet är uppbyggt kring ett berg med nedfarter i alla väderstreck. Anläggningen ligger inbäddad i skog, vilket skyddar mot vind och gör att snön ligger kvar längre i pisterna. Kläppen bjuder på varierad skidåkning för alla smaker och för både stora och små. Det finns även flera trivsamma längdskidspår på totalt 42 km.


Om Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort ligger i Sälen och är Sveriges sjätte största skidanläggning med 34 nedfarter i alla väderstreck. Kläppen är känd för sin höga kvalitet på snön samt den prisade snowparken som blivit utnämnd till landets bästa nio år i rad. Hela familjen har sin egen skidåkning på Kläppen, från den lilla knatten till mamma, pappa, mormor, morfar till tonåringen som vill utvecklas på skidor eller bräda.