2023-09-15 06:49Pressmeddelande

Först i Sverige - Nu öppnar Kläppen för skidåkning på snö

Målsättningen med höstparken är att främja freeski- & snowboardutvecklingen i Sverige.Målsättningen med höstparken är att främja freeski- & snowboardutvecklingen i Sverige.

Den 5 oktober öppnar Kläppen Ski Resort en unik höstpark byggd av sparad snö. Den rekordtidiga öppningen är möjlig tack vare de 50 000 kubikmeter snö som schaktades ihop efter vintersäsongen. Höstparken i Kläppen Snowpark kommer tillsammans med Kläppen Arena skapa en perfekt träningspark för både landslagsåkare och freeski- och snowboardintresserade.

Kläppen Ski Resort brinner för att skapa förutsättningar för aktivitet och rörelse. Att främja idrotten i kommunen och Sverige har alltid legat Kläppens vd Gustav Eriksson varmt om hjärtat. Höstparken är första steget på ett snösparprojekt som han i framtiden vill effektivisera och utveckla. 

- Visionen är att spara så pass mycket snö att vi kan tidigarelägga öppnandet av hela Kläppen Snowpark under vintersäsongen. Men det känns fantastiskt att redan nu få vara först i Sverige att erbjuda skid- och snowboardåkning på snö. Den här öppningen innebär dessutom att vi står för den tidigaste öppningen som någonsin gjorts i Sälenfjällen, säger Gustav Eriksson, vd på Kläppen Ski Resort. 

Kläppen Snowpark är Nationalarenan för Svenska Freeski och Snowboardlandslaget. De nya utökade träningsmöjligheter som höstparken skapar på hemmaplan kommer ge våra svenska unga talanger chansen att utvecklas ännu mer. Ur hållbarhetsperspektiv innebär detta även minskade resor.

- Vi är förstås mycket förväntansfulla. Det här blir mig veterligen det enda stället i världen som du kan kombinera railåkning på sparad snö och hoppning i airbag den här tiden på året. Det är en otrolig möjlighet för våra åkare och ligger helt i linje med vår strategi att bygga sport i världsklass på hemmaplan, säger Stefan Karlsson, sportchef för landslagen i Snowboard och Freeski.

Utöver landslaget kommer riksidrottsgymnasiets elever i Malung bedriva sin träning på Kläppen. Torsdagar till söndagar kommer höstparken vara publik och öppen för alla som vill utöva parkåkning på snö.

Arbetet kommer starta vecka 39 och det kommer att krävas ungefär en veckas intensiv schaktning och bygge av features till parken står redo.

- Måndagen den 25 september kommer vi att täcka av dukarna från sparhögen. Vi räknar med att det kommer krävas cirka två dagars grov schaktning följt av fyra dagar med bygge och shape av parken. Vår målsättning är att bygga en railpark med cirka 12 till 15 features i olika svårhetsgrader, säger Henrik Björk, driftchef på Kläppen Ski Resort. 

Höstparken kommer att vara klar måndagen den 2 oktober och öppna för allmänheten torsdagen den 5 oktober.


Kläppen Snowpark är väl känt inom parkeliten och har med åren prisats med flertalet utmärkelser, varav Sveriges bästa park är en av dem. Det var Gustav Eriksson, som själv tillhörde den svenska eliten, som startade projektet inför vintersäsongen 00/01. Numera designas parken av Kläppens snowparkteam under ledning av Daniel Alkefjärd, parkansvarig på Kläppen Ski Resort. Den årliga investeringen för parkkonceptet är cirka 5 miljoner kronor och totalt schaktas nära 280 000 kubikmeter snö. Under vintersäsongen är Kläppen Snowpark träningsarena för många kända parkprofiler, det svenska landslaget samt världsatleter från när och fjärran. Några av Sveriges och Norges mest uppmärksammade atleter som brukar synas här är Sven Thorgren, Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oliwer Magnusson, Kim Boberg, Marcus Kleveland och Mons Roisland med flera.


Om Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort ligger i Sälenfjällen och är Sveriges största familjeägda skidanläggning med 38 nedfarter, 21 liftar och 37 kilometer längdskidspår. Kläppen har Sveriges bästa snögaranti och har en snowpark som utnämnts till landets bästa flera år i rad. Hit kommer barnfamiljer varje år för att njuta av skidåkning i fyra väderstreck.