2024-01-19 09:16Pressmeddelande

90 km alpin utförsåkning i sann Vasaloppsanda

Kläppen 90 km

I vinter är det inte bara längdskidåkare som får chansen att pressa sina gränser under en sträcka på totalt 90 kilometer. I samma anda som Vasaloppet kommer skidanläggningen Kläppen Ski Resort utmana skid- och snowboardåkare på samma distans. Skillnaden är att loppet kommer utspela sig kvällstid efter stängning, varav varje deltagare kommer åka 32 varv i en tre kilometer lång belyst alpin nedfart. 

Torsdagen den 29 februari kommer det nya tävlingsevenemanget Kläppen 90 km gå av stapeln på Kläppen Ski Resort i Sälen. Bansträckningen går via den tre kilometer långa nedfarten Lämmeltåget. För att komma upp i totalt 90 kilometer kommer varje deltagare åka från toppen till botten av den gröna belysta pisten 32 gånger.  

- Kläppen 90 km är en alpin tävling som går ut på att åka 90 kilometer på snabbast möjliga tid. Under loppet kommer deltagarna transportera sig från dalen till toppen av berget med hjälp av Gondol Sälen, säger Samuel Ålander, eventansvarig på Kläppen Ski Resort. 

Tävlingsdeltagarna kommer fördelas i olika startgrupper, varav den första gruppen startar klockan 19.00. Inför loppet kommer varje deltagare förses med ett individuellt chip för registrering av tid och antal åk i Gondol Sälen. Tiderna kommer uppdateras under loppets gång på en skärm som Kläppen placerat vid gondolens dalstation.   

- Vi har beräknat att deltagarna kommer genomföra loppet på cirka sex och en halv timme. Reptiden för målgång kommer vara klockan 02.15 och beräknad prisutdelning kommer vara klockan 02.30 alternativt tidigare om alla deltagare är i mål innan dess. Prisgrupperna är första, andra och tredjeplacering i dam- och herrklass samt snabbast varv för dem båda klasserna. Alla som deltar kommer att få en medalj efter målgång, säger Samuel Ålander. 

Som sponsor av loppet kommer Vasaloppet förse tävlingsdeltagarna med de klassiska tilltuggen vetebullar, saltgurka och blåbärssoppa. 

Anmälan är öppen och ligger bokningsbar på Kläppens hemsida. Åldersgräns från 15 år. 


Om Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort ligger i Sälenfjällen och är Sveriges största familjeägda skidanläggning med 38 nedfarter, 21 liftar och 37 kilometer längdskidspår. Kläppen har Sveriges bästa snögaranti och har en snowpark som utnämnts till landets bästa flera år i rad. Hit kommer barnfamiljer varje år för att njuta av skidåkning i fyra väderstreck.