Nu får fem projekt baserade på forskning vid Karolinska Institutet medel från Vinnova för att ta ytterligare ett viktigt steg på vägen mot marknaden.
– Det är ett bevis på att projekten är vetenskapligt starka och har potential för kommersialisering, säger Lilian Wikström, VD på KI Innovations. En framgångsfaktor är också att projekten leds av drivande och självständiga team.
Per Rydberg (bilden) och företaget Adduct Analys hör till de lyckliga mottagarna av Vinnova-miljoner.
Gemensamt för projekten är att de tidigare erhållit finansiering genom Verifiering för tillväxt (VFT), ett Vinnova-finansierat program där KI Innovations fått ansvaret att fördela medel till lovande forskningsresultat som har en kommersiell potential.
Tillväxtprogrammet syftar till att ge forskare vid universitet och högskolor möjlighet att utreda den kommersiella potentialen i tidiga forskningsresultat. Verifieringen ska ske genom en strukturerad och stöttande process där en affärscoach i samarbete med forskare och konsulter driver värdehöjande aktiviteter som för projektet vidare.
Ett av bolagen som nu får två miljoner i finansiering är Adduct Analys med projektet TailorDose. Per Rydberg, cancerforskare och hjärnan bakom TailorDose, är mycket positiv till det stöd som finns att tillgå.
– Tack vare hjälpen från KI Innovations kunde vi kvalificera oss för att få medel från VINN Verifiering, säger han. Dessutom är det värdefullt för oss att kunna fortsätta utvecklas inom ramen för den stabila plattform och det breda nätverk som KI Innovations erbjuder.
Vinnova beviljar även miljonbelopp för fortsatt projektutveckling till Glionova, Neoproteomics, forskarna Thomas Helleday och Gustaf Öqvist Seimyr.
Vinnova kan beskrivas som Sveriges innovationsmyndighet och är ett statligt verk under Näringsdepartementet. Totalt har ett tiotal aktörer vid svenska universitet och högskolor i olika omfattning tilldelats liknande ansvar att fördela verifieringsmedel.
Karolinska Institutet Innovations AB hjälper forskare – vid Karolinska Institutet och andra universitet – att kommersialisera tidiga upptäckter inom life science.
Karolinska Institutet Innovations AB hjälper forskare – vid Karolinska Institutet och andra universitet – att kommersialisera tidiga upptäckter inom life science. Forskare, som gör upptäckter som kan komma många människor till godo, får en affärsmöjlighet via KI Innovations. Det kan handla om forskning som leder till nya läkemedel, olika former av medicintekniska lösningar eller diagnostiska verktyg. KI Innovations har ett nätverk av experter med stor erfarenhet av varje steg i utvecklingsprocessen, från bedömning av potentialen i tidiga upptäckter inom life science fram till försäljning, licensiering eller bolagisering.