2021-09-21 13:06Pressmeddelande

Satsningar på svenska life science innovationer i enlighet med Region Stockholms life science strategi.

Nya life science upptäckter leder  till samhällsnyttaNya life science upptäckter leder till samhällsnytta

Livsviktig life science-forskning leder till kunskap och produktmöjligheter som räddar liv och skapar samhällsnytta. Goda idéer uppkommer även direkt i vård- och omsorgsmiljön samt i omgivande samhälle. Ett jämställt och hållbart stöd genom hela processen, från tidig idé till tillväxtfas är avgörande för att säkerställa nyttiggörandet.

Region Stockholm uttrycker i sin life science strategi en ambition om att regionen ska vara en av de fem främsta life science klustren i världen år 2023.  Detta är en målsättning och en ambition som regionen och Karolinska Institutet delar. Nyckeln till förverkligandet av regionens, och därmed regeringens övergripande, strategier är att evidensbaserade idéer finner vägen ut ur forsknings-, vård och omsorgsmiljön samt från omgivande samhälle och nyttiggörs inom näringsliv, vård och omsorg. Stockholmsregionen har mycket goda tvärvetenskapliga förutsättningar genom samlad tillgång till forskning, infrastruktur, näringsliv och finansiering i världsklass. Ändå går endast en bråkdel av alla lovande idéer hela vägen från forskning till nyttiggörande.

I rollerna som innovationskontor och inkubator ser KI Innovations dagligen de många utmaningar som möter en uppfinnare/entreprenör längs vägen mot nyttiggörande. I och med två beviljade förstudier med stöd ur den europeiska regionala utvecklingsfonden har vi fått en möjlighet att kartlägga behoven och möjligheterna att gå från idé till nyttiggörande både inom och utanför akademin. Vi ser detta som en unik möjlighet att kartlägga, och på sikt om behovet finns, gemensamt med aktörer i regionen säkerställa ett jämlikt och dedikerat innovationsstöd för alla life science innovatörer även de som saknar koppling till universiteten i Stockholmsregionen.

    -  Vi är glada över att intresset för att validera behovet av stöd till innovatörer inom life science för denna grupp finns och vi är stolta över att få vara delaktiga i denna process. Det är viktigt att kartlägga potentialen för ett dedikerat tidigt stöd för life science innovatörer som saknar koppling till universiteten i Stockholmsregionen samt förutsättningarna för att etablera ett fortsatt innovationsstöd för tillväxtföretag, som kan fylla behovet som uppstår när företag har genomgått inkubation men behöver ytterligare stöd. Fokus ligger på värdeskapande genom hela innovationskedjan, från tidig idé till tillväxt för att fånga förädlingsvärdet i tidiga life science startups, säger Lilian Wikström, VD på KI Innovations.


Om KI Innovations

KI Innovations nyttiggör forskningsresultat inom life science genom att utvärdera och verifiera projekt med kommersiell potential samt stödjer den affärsmässiga utvecklingen till bolagisering eller licensiering. Karolinska Institutets innovationssystem erbjuder utbildning, professionella nätverk, finansiering, expertkompetens inom entreprenörskap och affärsutveckling samt inkubationsmöjligheter för projekt och företag inom life science. www.karolinskainnovations.ki.se


Kontaktpersoner

Maria Berner-Holmström
Kommunikationsansvarig
Maria Berner-Holmström