2020-12-01 17:43Pressmeddelande

Molecular Attraction – vinnare av Stockholms Innovationsstipendium 2020

Life Science-företaget Molecular Attraction 
Foto: Marcin PlutaLife Science-företaget Molecular Attraction Foto: Marcin Pluta

Stockholms stads prestigefyllda pris går i år i kategorin Life science och hälsa till KI Innovations inkubatorbolag Molecular Attraction.

Priset består av ett forskningsstipendium på 100 000 kronor, innovationsrådgivning från Almi samt fri arbetsplats på United Spaces i sex månader. Priset som delades ut under live sändning den 2 december offentliggjordes av Finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

–  Årets vinnande bidrag är mycket intressant, med hög kvalitet på forskningen och med förutsättningar att lösa en global utmaning på ett positivt och skalbart sätt och förändra livet för miljontals människor, säger juryns ordförande i kategorin Life science och hälsa Ola Cornelius, VD, Nerve, medgrundare H2 Health Hub.

Över hela världen orsakas nästan 500 000 dödsfall av myggburna sjukdomar såsom malaria, och klimatavvikelser gör att problemet förvärras. De lösningar som finns på marknaden är inte miljövänliga, vilket inte gör saken bättre.

Molecular Attraction utvecklar en unik, mycket effektiv passiv myggfälla som använder en lukt som produceras av malariaparasiten för att selektivt locka myggor in i en fälla.

- Vi är mycket glada över att vinna detta prestigefyllda pris. Detta ger oss möjlighet att komma ett steg närmare marknaden, vilket på sikt innebär att vi kan bidra till att rädda miljontals människor runt om i världen. Vårt mål är att utrota malaria 2030, säger Dr. Noushin Emami, medgrundare och CSO, Molecular Attraction.

- Vi är självklart väldigt glada och stolta över Molecular Attraction, säger Lilian Wikström, VD på KI Innovations, och tillägger att bolaget är ett levande exempel på både den högklassiga och innovativa forskning som bedrivs i Stockholm och även på det framgångsrika innovationssamarbetet inom Life Science.  

- Molecular Attraction angriper ett världsproblem genom att utveckla ett innovativt och miljövänligt verktyg för att bekämpa malariaspridning. Vi är stolta över att få följa bolagets progress från idé till ett moget företag med en innovation sprungen ur Stockholms universitet, säger Mona Wilcke, VD på SU Holding.

Stockholms Innovationsstipendium är Stockholms stads officiella innovationsstipendium och har delats ut sedan 1985. Stipendiet arrangeras av Invest Stockholm som är Stockholm stads officiella investeringsfrämjande bolag.

Med Stockholms Innovationsstipendium vill staden premiera och stimulera idérika personer att gå vidare med sin innovation. Juryns bedömningskriterier är medicinsk nytta, innovationshöjd, angelägenhetsgrad, vetenskaplig kvalitet och samhällsnytta.

För mer information Molecular Attraction:

Aleksandra Gromnicka

E-post: aleksandra@molecular-attraction.com


Om KI Innovations

KI Innovations nyttiggör forskningsresultat inom life science genom att utvärdera och verifiera projekt med kommersiell potential samt stödjer den affärsmässiga utvecklingen till bolagisering eller licensiering. Karolinska Institutets innovationssystem erbjuder utbildning, professionella nätverk, finansiering, expertkompetens inom entreprenörskap och affärsutveckling samt inkubationsmöjligheter för projekt och företag inom life science. www.karolinskainnovations.ki.se

Kontaktpersoner

Maria Berner-Holmström
Kommunikationsansvarig
Maria Berner-Holmström