2020-03-30 12:58Bloggpost

Vikten av digital kommunikation

Picture cred PixabaySocial media

Digital kommunikation - vad är det egentligen?

Är man inte så van vid att kommunicera digitalt så är det inte alls konstigt att man funderar lite kring vad det egentligen betyder och vad det innebär. Svaret kan dessutom variera en hel del beroende på om man ser det utifrån ett företags perspektiv eller som individ. Det kan även förändras över tid då digitaliseringen går snabbt och våra sätt att kommunicera förändras i takt med det.

Till exempel så handlar digital kommunikation för oss lika mycket om att skapa och vårda våra relationer med kunder, intressenter och intressegrupper inom Life Science som att vårda vår företagsprofil. För andra ligger fokus på att synas och stå ut bland konkurrenter.

Något förenklat handlar därmed digital kommunikation om att informera, diskutera och självklart även kommunicera med och till sina kunder via nätet. Med digital kommunikation har vi även möjlighet att påverka, förändra och involvera. Personligen så ser jag det som den stora fördelen med digital kommunikation, att man har möjlighet att involvera fler kring viktiga frågor.

Därför behöver ni arbeta med digital kommunikation

Digitala arbetet är mycket mer än en webbplats, några sociala medier och sedan uppdaterat dessa några enstaka gånger.

Om du utgår från dig själv när du vill veta något om ett företag. Kanske börjar du med att kolla in deras webbplats, och därefter scrollar du igenom deras sociala medier för att se vad de uppdaterar. Verkar de erbjuda seriösa tjänster eller produkter, och vad säger andra om företaget? Kanske väljer du även att kommentera eller höra av dig till företaget, får du då tillbaka någon respons?

Allt detta har med digital kommunikation att göra och det bidrar till hela upplevelsen om företaget som du valt att titta närmare på. Hela 81 procent av alla konsumenter vill nämligen göra en research inför ett eventuellt köp, så om det är försäljning ni håller på med så är det extra relevant att ha koll på son digitala kommunikation. Även för bolag och organisationer som inte primärt håller på med sälj är det viktigt ur en varumärkes synpunkt att jobba aktivt med den digitala kommunikationen

Mina bästa tips

Jag har valt ut fem tips som jag tycker är grunden till bra digital kommunikation och som jag hoppas hjälper dig att lyckas ännu bättre.

1.Digital närvaro – Det är viktigt att vara digitalt närvarande om ock på en väldigt låg nivå. Man behöver inte gå all in direkt utan det räcker med att visa att man finns där. Man kan utnyttja de digitala landskapen som redan för finns att skapa spridning om man inte har jättemycket tid att själv lägga ner på att skapa innehåll. Mitt råd är att hellre använda få kanaler men att göra det bra.

2. Skapa en persona – Det ska kännas som att allt det ni publicerar har en tydlig röd tråd. Från språket och bilderna till färger och design. Genom att skapa en persona i er digitala kommunikation blir det extra enkelt även för dig själv.

3. Relevant innehåll – Se till att det ni publicerar har ett värde för den eventuella kunden. Det kan exempelvis vara nya studier, information från branschen och något som gynnar personen som läser det. Lös deras problem eller lär dem något nytt, eller bara bjud på ett leende!

4. Aktiv respons – Att besvara kommentarer och bemöta kritik är ett mycket bra sätt för att öka er trovärdighet. Om ni är aktiv i kommentarsfält, chattfunktioner och mailen kommer ni snabbt att bygga en relation med era kunder.

5) Var inte rädd för att dela med dig av positiva recensioner – Om någon kommenterat eller sagt något positivt om ditt företag så kan man gott lägga upp det eller visa det i sina flöden eller på sin hemsida. Kom ihåg att tacka för positiv feedback och var gärna generös tillbaka. Ofta läser vi något som vi tycker är bra men glömmer bort att kommentera. Gör det gärna. Det är inte bara egna framgångar som räknas utan även aktivitet kring andras framgångar som går väl hem hos publiken.

Lycka till!

Maria

 


Om KI Innovations

KI Innovations nyttiggör forskningsresultat inom life science genom att utvärdera och verifiera projekt med kommersiell potential samt stödjer den affärsmässiga utvecklingen till bolagisering eller licensiering. Karolinska Institutets innovationssystem erbjuder utbildning, professionella nätverk, finansiering, expertkompetens inom entreprenörskap och affärsutveckling samt inkubationsmöjligheter för projekt och företag inom life science. www.karolinskainnovations.ki.se


Kontaktpersoner

Maria Berner-Holmström
Kommunikationsansvarig
Maria Berner-Holmström