2016-10-28 10:48Pressmeddelande

”Tänk att få rita Aleppos nya internationella flygplats!”

Johan Norén, vd och medgrundare på KanoziJohan Norén, vd och medgrundare på Kanozi

Kanozi Arkitekter är det prisbelönta arkitektkontoret som grundades 2001 av Johan Casselbrant [KA], Johan Norén [NO] och Björn Siesjö [ZI]. Drygt tio år efter starten lämnade Björn företaget för att bli Göteborgs stadsarkitekt och han ersattes av Daniel Hohenthal. Idag arbetar 45 arkitekter, ingenjörer och inredningsarkitekter på Kanozis kontor i Göteborg och Malmö med att leverera djärv och innovativ form som har människan i fokus.

– Under min tid som arkitekt på Wingårdhs fick jag se hur man bygger ett kontor inifrån, vi var fyra personer när jag började på kontoret i Göteborg och 110 när jag slutade. När vi startade Kanozi var vårt mål att sysselsätta minst 30 personer ganska omgående. Vi byggde organisation, hemsida och system för att kunna vara många redan från dag ett, och det är nog en del av hemligheten bakom vår framgång, säger Johan Norén.

Fem år efter starten i Göteborg öppnade de ett kontor i Malmö.

– Det var grymt bra tajming. Malmö var precis i det där läget då alla stora byggprojekt låg i startgroparna, staden var väldigt expansiv. För oss var det en fantastisk resa, vi kom till Malmö som ett relativt etablerat kontor och fick väldig hävarm på stora projekt snabbt, säger Johan Casselbrant.

Efter spännande projekt som kontorsbyggnaden Glasvasen i Malmö och utveckling av Masthuggskajen står en ny spännande utmaning på tur: att rita den första hälsocertifierade byggnaden i Norden. Det finns bara nio byggnader i världen med hälsocertifieringen Well Building Standard, och Kanozi har fått i uppdrag att rita Castellums nya kontorshus i Hyllie som ska uppfylla alla kritierier för en certifiering.

Att arbeta innovativt, kundnära och med stort engagemang är typiskt för Kanozi. I framtiden vill de gärna rita muséer, stadshus och riksdagshus. Det internationella perspektivet har alltid funnits där. Halva medarbetarstyrkan på Kanozi har sin utbildning, eller är födda, utomlands.

– Vi har gjort sju forskningsanläggningar utomlands, ett hotell i St Tropez och ett turistcenter i Holland, bland annat. Så det gör vi gärna mer av framöver, säger Johan Casselbrant.

Om fem år hoppas Kanozi ha dubblerat både omsättning och personalstyrka. Ett kontor i Stockholm är ett delmål.

– Vi har varit nära att starta ett lokalt kontor i Stockholm flera gånger, eftersom vi har jobbat med både IHM och Karolinska institutet, säger Johan Norén.

Ett annat mål är att få in fler delägare. På Kanozi får de anställda mycket frihet och man arbetar utan inbördes prestige eller hierarki, allt för att undvika ”gurukultur”.

– Vi vill ha in mer av personalen som ägare. För oss är det viktigt att det blir fler som känner sig som ägare och agerar som ägare, säger Johan Norén.

För ytterligare information 
Johan Norén, vd Kanozi, mob: 0705-14 48 07 tel: 031-14 48 00, johan.noren@kanozi.se
Magnus Sjöbäck, presskontakt Kanozi, 0704-45 15 99, magnus.sjoback@greatness.seOm Kanozi Arkitekter

Kanozi Arkitekter erbjuder arkitektur som berör till bostadsutvecklare, entreprenörer och fastighetsägare. Företaget har kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö, omsätter ca 92 MSEK och har 95 medarbetare från 13 olika länder. Kanozi arbetar varje dag för att skapa djärv form och hållbar funktion som bjuder in till upplevelse för alla sinnen. https://www.kanozi.se/